Connect with us

Hirdetés

technokrata

HDB: megszületett a referencia összekapcsolási határozat

Laptop

HDB: megszületett a referencia összekapcsolási határozat

Elősegítette-e a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) a távközlés liberalizációját azzal, hogy lényegében elfogadta a Matáv referencia összekapcsolási ajánlatát?

Nem csak a Matáv tekinti rendkívül fontos mérföldkőnek a vállalat és más távközlési cégek referencia összekapcsolási ajánlatának (RIO) hatósági jóváhagyását, hanem lényegében az összes alternatív szolgáltató. Ugyanis a távközlési piac szereplőinek ezen referencia összekapcsolási ajánlatokra volt szüksége ahhoz, hogy az új összekapcsolási rendszer szellemét tükröző, hosszú távra kiszámítható összekapcsolási szerződéseket köthessenek – a közelmúltban aláírt átmeneti szerződések módosításával, illetve a régebbi szerződések teljes kiváltásával.

A most elfogadott referencia összekapcsolási ajánlat, a MARIO lesz az alapja az új – vagy a korábbinál nagyobb piaci szerepet vállaló – szolgáltatókkal megkötendő összekapcsolási szerződéseknek is.

A MARIO-val kapcsolatban meghozott HDB határozat alapos elemzéséhez a Matávnak még szüksége van néhány napra, annyi azonban már most – a határozat gyors áttekintése után – biztos, hogy a HDB lényegében elfogadta a Matáv által benyújtott tervezetet, de azt olyan szolgáltatásokkal is kiegészítette, amelyek a Matáv értelmezése szerint nem tartoznak a MARIO-köteles, tehát szabályozott feltételek mellett nyújtandó szolgáltatások körébe.

Korábban az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete úgy vélte, hogy a tervezett összekapcsolási ajánlatok (RIO) díjai miatt az alternatív szolgáltatók nem tudnak versenyképes árakkal megjelenni az üzleti előfizetői piacon, ugyanis a Matáv által kidolgozott összekapcsolási díjak átlagosan háromszor akkorák, mint az Európai Unióban alkalmazottak. Az alternatív szolgáltatók már akkor úgy vélték, hogy ha ezeket a díjakat a hírközlési felügyelet, illetve a hírközlési döntőbizottság is elfogadja, akkor megáll Magyarországon a távközlés liberalizációja és az alternatív szolgáltatók kénytelenek lesznek abbahagyni tevékenységüket.

A Matáv néhány napon belül kialakítja álláspontját, és eldönti, hogy a HDB által kiegészített szolgáltatások tekintetében kíván-e jogorvoslattal élni, vagy inkább a piacra bízza a szabályozottá vált szolgáltatási kör életképességének elbírálását.

Állítólag a döntéstől függetlenül a Matáv a közeljövőben meg fogja keresni a társszolgáltatókat az összekapcsolási szerződések megkötése, illetve végleges formába öntése érdekében.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés