Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csődbe ment a Datanet anyavállalata

Laptop

Csődbe ment a Datanet anyavállalata

Fizetésképtelenné vált a GTS-Datanet Kft. tulajdonosa, a KPNQwest – így kétségek merültek fel a távközlési csoport gerinchálózatának további működésével kapcsolatban.

Súlyos veszteségek miatt fizetésképtelenséget jelentett a GTS-Datanet Kft. tulajdonosa, a KPNQwest. A holland KPN és az amerikai Qwest Communications tulajdonában lévő társaság az első negyedévben körülbelül 283 millió euró veszteséget halmozott fel, míg az előző év hasonló időszakában 42,8 milliót. A cég bejelentése szerint az eszközállomány jelentős része a bankhitelek fedezeteként van lekötve.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az EuroRing 18 ország 60 európai városában kiépített hálózata az elmúlt időszakban a veszteség-termelés mellett nyereséget nem hozott. Mindezek következtében a távközlési csoport piaci értéke két év alatt 4 milliárd euróról 33 millióra csökkent.

A hírek szerint a társaság a csődhelyzet miatt megválik a kelet-közép-európai érdekeltségétől (is), így a magyar leányvállalat, a GTS-Datanet Kft. akár heteken belül új tulajdonoshoz kerülhet. Ez annyiban érinti a hazai felhasználókat, hogy a Datanet köti a magyar Chellot az európai Chello gerinchálózatára, amely – igaz csak részben – szintén a KPNQwest nemzetközi Internet gerinchálózati szolgáltatásait veszi igénybe – ennek köszönhetően előfordulhat némi fennakadás a nemzetközi Internet-forgalomban.

A gerinchálózat kiépítésének kezdetekor a Ryan Hankin Kent angol piackutató cég tanulmánya szerint az SDH, illetve DWDM technológiára épülő hálózatok 1999. évi 2,6 milliárd USD-t kitevő európai beruházások 2003-ra 4,4 milliárd USD-re fognak növekedni. Világviszonylatban pedig az SDH, illetve DWDM technológiára épülő hálózatok 1998. évi 11 milliárd USD-t kitevő beruházások 2003-ra 17,3 milliárd USD-re fognak növekedni. Azonban úgy tűnik, hogy ez a nagyarányú gazdasági fejlődés még nem következett be, sőt, mondhatni, hogy a KPNQwestet nagy ívben elkerülte.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés