Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Apple bemutatta új operációs rendszerét

Laptop

Az Apple bemutatta új operációs rendszerét

Steve Jobs, az Apple vezére a cég fejlesztői konferenciáján mutatta be a nyár végén megjelenő új Macintosh operációs rendszert.

Jobs az Apple San Jose-ban idén is megrendezésre került Worldwide Developers Conference rendezvényen 2500 jelenlévő Macintosh-fejlesztő előtt mutatta be a vállalat FreeBSD alapokon nyugvó, Mac OS X nevű operációs rendszerének új változatát. Az új verzió a ”Jaguar” kódnevet viseli, és idén nyár végén – előreláthatólag még szeptember előtt – meg fog jelenni.

Az Apple-vezér egyébként a rendezvényen szimbolikusan eltemette a Mac OS 9-et, legalábbis a fejlesztők számára. Egyelőre még nem teljesen világos az, hogy ez vajon a régi Mac OS-re történő fejlesztés teljes beszüntetését jelenti-e.

A ”Jaguar” számos újdonságot kínál majd a felhasználóknak a Mac OS X-hez képest. Ezek közé tartozik az iChat névre keresztelt, az operációs rendszerbe integrált azonnali üzenetküldő alkalmazás, amely az AOL Instant Messenger (AIM) csevegőhálózatával is kompatibilis lesz, helyi hálózaton is használható lesz, és támogatni fogja a file-megosztást is.

Kézírásfelismerés-technológiát is tartalmazni fog a Jaguar, az Inkwell névre keresztelt funkció minden egyes alkalmazás esetén használható lesz szövegbevitelre.

Megújult a ”Finder” funkció, amellyel a merevlemezen lévő állományok és könyvtárak között lehet keresni a korábbinál hatékonyabb módon. Az új verzióban megújul az Address Book (címlista), illetve az operációs rendszer saját e-mail kliense is továbbfejlesztett változatban lesz elérhető a Jaguárban.

Az új operációs rendszerben a Quicktime 6 szolgáltatja majd a multimédiás funkciókat (MPEG-4 video és AAC audio streaming), és az OS X-ben debütált Quartz grafikus motor helyett a Jaguárban ennek továbbfejlesztett változata kap majd helyet, amely a Quartz Extreme nevet viseli. Helyet kap továbbá az új verzióban az Apple Sherlock 3 nevű internetes keresője, amely a keresésen kívül egyéb online szolgáltatásokat is kínál.

Mindezek mellett számos új UNIX-os segédprogram, illetve FreeBSD 4.4 update, így többek között Ipv6 és IPSec támogatás is megtalálható lesz a Jaguárban, amely az elődöknél hatékonyabban lesz képes Windows-alapú hálózatokkal történő együttműködésre. A Jaguar Rendezvous funkciója a számítógéphez csatlakozó eszközök, más komputerek és szolgáltatások automatikus felismerését fogja biztosítani.

Steve Jobs a konferencián elmondta, az idei év elején körülbelül 1 millióan használták a Mac OS X-et, de az év végre az új OS felhasználóinak száma reményeik szerint 5 millióra fog emelkedni. Jobs közölte továbbá, hogy az Apple május 14-én be fogja jelenteni első rack-szekrénybe helyezhető szervertermékét.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés