Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nyílttá váló Microsoft kódsorok

Laptop

Nyílttá váló Microsoft kódsorok

20 éves jég roppant meg tegnap délután – diákok számára nemsokára elérhetővé válik a Microsoft programozói által készített több milliónyi programsor szabad tallózása.

A Microsoft döntő lépésre szánta el magát: a .Net forráskódjából több millió sort nyílt forrásúvá fog tenni a közeljövőben (ebben benne foglaltatik a Shared Source CLI is, amely a Java programnyelv vetélytársaként jött létre). Természetesen nem mindenki számára, ez a lehetőség csak a diákokat illeti majd meg. A redmondi vállalat indoklása szerint a cél az volt, hogy a programnyelv fejlesztés és az XML Web-szolgáltatás kutatások előtérbe kerülhessenek, azonban szakértők szerint egyértelmű a motiváció: egyre növekszik a Java és a nyílt forráskódú Linux térnyerése a számítógépes tudomány szférájában. A Red Hat szerint jelenleg a diákok programozással foglalkozó részének döntő többsége a Linux elsajátítását tűzi ki maga elé első célnak.

Ez a lépés mégsem fenyegeti a Linux operációs rendszert, ugyanis a nyitás nem a kód teljes egészét, hanem annak csupán egy részletét érinti. Ráadásul az ezen döntés révén megszerzett ismeretek nem használhatók fel szabadon további alkalmazások fejlesztésében, így hát a szó eredeti értelmében nem is fedi le teljesen a nyílt forráskódúság fogalmát. Mégis muszáj volt lépnie a redmondi cégnek, mert az egyetemek és főiskolák elismerten a szoftverélet következő generációs magját adják, innen kerül ki az új programozók legtöbbje.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés