Connect with us

technokrata

Csökkenő merevlemez méret – háború előtt áll a háttértár piac?

Laptop

Csökkenő merevlemez méret – háború előtt áll a háttértár piac?

Szabványosodás, költségcsökkenés, összefogás – a kimaradt versenytársak között pedig megindul(hat) a harc a merevlemezek piacán. Ebből valószínűleg a felhasználó fog a legtöbbet profitálni…

A hordozható 2,5 inches merevlemezek kis méretüknél fogva notebook és asztali számítógépekben igen alkalmasak cserélhető háttértárolóként alkalmazva. Ugyan több, erre a célra létrehozott eszköz is létezik (például az IBM Microdrive-ja, a Sony MiniDiscje valamint a rengetegféle flash memória), ám a 2,5 inches merevlemezek hamarosan kiemelkedő támogatást kapnak.

Még a héten összeáll ugyanis az a – japán vállalatokból álló – csoport, melynek neve: Information Versatile Disk for Removable Usage (IVDR). A Canon, a Fujitsu, a Hitachi, a Phoenic Technologies, a Pioneer, a Sanyo, a Sharp, a Victor és a Toshiba cégek által létrehozandó konzorcium arra koncentrálja majd egyesített erejét, hogy létrehozzon egy olyan szabványt, melynek révén sokkal népszerűbb lehet a kis méretű merevlemez. Ha a gyártók azonos csatolófelületet készíthetnek minden ilyen eszközhöz, akkor egyrészt a költségek is csökkennek, másrészről megszűnik az inkompatibilitás az ekkora merevlemezek között (ez a két momentum pedig nagyban hozzájárulhat a széles körű elterjedtséghez).

Olyan elektronikai eszközökbe szeretnék alapfelszereltségként tudni a kicsiny méretű merevlemezt (a „hagyományos” notebookos alkalmazásokon kívül), mint például a Moxi vagy az Xbox. Talán egy kicsit korai az erőfeszítés, jelenleg ugyanis az ekkora méretű háttértárak piaca még meglehetősen szűk (ám a jövőben biztos növekedés vár rá).Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

TAG Heuer Carrera

SmartWatch

Új luxus kollekcióval rukkolt elő a Tag Heuer

2020. szeptember 24. csütörtök
dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin