Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csökkenő merevlemez méret – háború előtt áll a háttértár piac?

Laptop

Csökkenő merevlemez méret – háború előtt áll a háttértár piac?

Szabványosodás, költségcsökkenés, összefogás – a kimaradt versenytársak között pedig megindul(hat) a harc a merevlemezek piacán. Ebből valószínűleg a felhasználó fog a legtöbbet profitálni…

A hordozható 2,5 inches merevlemezek kis méretüknél fogva notebook és asztali számítógépekben igen alkalmasak cserélhető háttértárolóként alkalmazva. Ugyan több, erre a célra létrehozott eszköz is létezik (például az IBM Microdrive-ja, a Sony MiniDiscje valamint a rengetegféle flash memória), ám a 2,5 inches merevlemezek hamarosan kiemelkedő támogatást kapnak.

Még a héten összeáll ugyanis az a – japán vállalatokból álló – csoport, melynek neve: Information Versatile Disk for Removable Usage (IVDR). A Canon, a Fujitsu, a Hitachi, a Phoenic Technologies, a Pioneer, a Sanyo, a Sharp, a Victor és a Toshiba cégek által létrehozandó konzorcium arra koncentrálja majd egyesített erejét, hogy létrehozzon egy olyan szabványt, melynek révén sokkal népszerűbb lehet a kis méretű merevlemez. Ha a gyártók azonos csatolófelületet készíthetnek minden ilyen eszközhöz, akkor egyrészt a költségek is csökkennek, másrészről megszűnik az inkompatibilitás az ekkora merevlemezek között (ez a két momentum pedig nagyban hozzájárulhat a széles körű elterjedtséghez).

Olyan elektronikai eszközökbe szeretnék alapfelszereltségként tudni a kicsiny méretű merevlemezt (a „hagyományos” notebookos alkalmazásokon kívül), mint például a Moxi vagy az Xbox. Talán egy kicsit korai az erőfeszítés, jelenleg ugyanis az ekkora méretű háttértárak piaca még meglehetősen szűk (ám a jövőben biztos növekedés vár rá).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés