Connect with us

technokrata

Felgyorsítható merevlemezek

Laptop

Felgyorsítható merevlemezek

Lassú a másolás merevlemezünkön? Nagyobb sebességre lenne szükség? Létezik megoldás…

A soros működésű ATA interface bejelentése óta alig telt el fél év, és máris a második verzión dolgoznak a fejlesztőmérnökök. Ígéretek szerint teljes lesz a jelenlegi verzióval a kompatibilitás, az újabb variáns megjelenésével pedig a szerverek és hálózati tárolók piaca kerül célkeresztbe. Ezt egyébként a héten zajló Intel Developer Fórumon jelentették be.

Egyelőre nem részletezték, hogy milyen új jellemzőkkel bír majd a leendő szabvány, ám az már most tudható, hogy az adatátviteli sebesség növekedni fog. Az év végére véglegessé válnak majd a szabvány részletei, melyet először 2003-ban tapasztalhatunk meg fizikailag, ekkor fognak piacra kerülni ugyanis az első, ezen technológiát használó eszközök.

Az IDE szabványra épül a soros ATA, mely lehetővé teszi a hot-swapot (azaz működés közben is cserélhetővé teszi az egyes tárolóeszközöket, merevlemezeket). A megszokottnál vékonyabb kábelen folyik az adatátvitel, méghozzá 1,5 gigabit/sec-es sebességgel, ami majdnem kétszerese az ATA100 800 megabit/sec-jének.

Több cég is támogatja a szabványt, az Adaptec egy interface adapter chipet mutatott be, a Maxtor és a Seagate pedig merevlemezeket. A Via azonban olyan chipkészletet dobott piacra, amely ATA133 támogatással rendelkezik (a múlt héten debütált a KT333-as chipkészlet), ezzel nagyobb teljesítményt biztosítva a párhuzamos adatátvitelnek (hamarosan várhatók az első, ehhez illeszkedő merevlemezek megjelenése).Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin