Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újra Sun szuperszámítógép Magyarország legerősebb komputere

Laptop

Újra Sun szuperszámítógép Magyarország legerősebb komputere

A NIIFI-ben működő Sun Enterprise 10000 teljesítménye a mai napon történt bővítéssel csaknem kétszeresére nőtt, mellyel Magyarország legnagyobb teljesítményű számítógépe lett,a világ legerősebb számítógépeinek jelenlegi listáján pedig a 361. helyet tudhatná magáénak.

A NIIFI (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda) számítógépközpontjában tavaly március 21-én átadott Sun Ultra Enterprise 10000 konfiguráció Magyarország első szuperszámítógépeként vált ismertté. Az oktatási, kutatási, tudományos és közgyűjteményi szféra számítási igényeit kiszolgáló berendezés, mely átadásakor 96 UltraSPARC processzort és 32 gigabyte memóriát tartalmazott, a felhasználói igények rohamos növekedésével immáron hosszabb ideje 100%-os kihasználtsággal működött. A számítási feladatok további magas színvonalú kiszolgálása érdekében szükségessé vált a StarFire bővítése, melyet a Sun Microsystems hazai mérnökei a mai napon végeztek el.

A bővítés eredményeképpen a magyar tudomány szolgálatába állított berendezés 128 UltraSPARC processzorral, 64 gigabyte memóriával, 1 Terabyte-ot meghaladó háttértár- és 3 Terabyte-nyi adatmentési kapacitással 110,5 Gflops maximális teljesítmény leadására képes, mellyel újra a legerősebb számítógépkonfiguráció, mely Magyarországon működik. Ezzel a teljesítménnyel, a félévente frissített, a világ 500 legerősebb számítógépét tömörítő lista jelenleg érvényes összeállításán, a 361. helyet foglalhatná el a NIIFI-ben működő konfiguráció.

A Sun Microsystems Magyarország már hosszabb ideje igen szoros kapcsolatokat ápol az oktatás és tudomány területeivel, mely területekről nem feltétlenül kíván profitot realizálni. A jelenlegi bővítés a gép átadásakor érvényesített nagyságrendű kedvezménnyel került elvégzésre, mellyel a Sun ismételt invesztíciót hajtott végre a magyar tudomány fejlődése érdekében.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés