Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csökkenő processzorméret: már csak 90 nanométer!

Laptop

Csökkenő processzorméret: már csak 90 nanométer!

Lemaradásban van az Intel és az AMD is, ugyanis egyik riválisuk alaposan megelőzte őket a gyorsabb chipek létrehozásáért zajló versenyben.

A Texas Instruments jócskán lehagyta versenytársait: a cégnél ugyanis sikeresen átálltak a 130 nanométeres gyártási technológiáról a 90 nanométeresre. Az első, új módszerrel gyártott chipek prototípusa még a következő év elején megjelenik, kereskedelmi mennyiségek pedig a jövő év harmadik negyedére várhatók.

Több előnye is van (lesz) az áttérésnek: egyrészt magasabb teljesítményre képesek a tranzisztorok, másrészről viszont tovább növekedhet az egységnyi felületen elhelyezhető tranzisztorszám, azaz növekszik az elemek sűrűsége. Szintén jótékony hatással lesz a méretcsökkenés a 64 bites technológiák piaci elterjedésére, mivel ezek nem ritkán 200 millió tranzisztornyi helyet igényelnek.

Az Intel úgy tervezi, hogy a 90 nanométeres technológiát valamikor 2003 és 2004 folyamán fogja bevezetni, míg legnagyobb riválisa, az AMD 2005 magasságára időzíti az átállást (igaz, ők ekkor a 65 nanométeres csíkszélességre törekednek).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés