Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már ketten is támadják a UPC Magyarországot

Laptop

Már ketten is támadják a UPC Magyarországot

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) a kábeltelevíziós szolgáltató január 1-től túlzottan magasnak tartott árai miatt, egy magánszemély pedig a cég Internet-szolgáltatásával kapcsolatban tett bejelentést a Gazdasági Versenyhivatalnál a UPC Magyarország ellen.

A civil fogyasztóvédelmi egyesület vezetője, Újlaki-Vátz László elmondta, fogyasztói bejelentésekből arról értesültek, hogy a kábeltévé szolgáltatók zöme jelentős – az inflációt meghaladó – mértékben emelte az előfizetői díjakat annak ellenére, hogy a szolgáltatás minőségét számottevő mértékben nem javították, ráadásul a szolgáltatók önköltségei sem emelkedtek olyan mértékben, amely a díjak növelését indokolná. Ezért gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt bejelentést tettek a Gazdasági Versenyhivatalnál a UPC Magyarország ellen.

Az OFE egyébként a hírek szerint hasonló lépésre készül a kispesti EMKTV (Egyesült Magyar Kábeltelevízió) ellen is, mivel ennek árait is túlzottan magasnak tartják a fogyasztóvédők.

Az OFE-n kívül egy magánszemély is vizsgálati kérelemmel élt a mai napon a GVH-nál. A korábban a UPC által felvásárolt Satimex ügyfeleként, a Tvnet szélessávú Internet-szolgáltatását használó ügyfél azt nehezményezi, hogy a UPC nem engedélyezi a XIII. kerületben a Tvnet számára a további Internet-szolgáltatást.

A beadvány készítője azzal érvel, hogy mivel a UPC a Satimex felvásárlása után teljesen új, csillagpontos kábelrendszert épített ki – ezen keresztül működik a UPC szélessávú szolgáltatása, a chello is -, gyakorlati akadálya nincs annak, hogy a Tvnet 2001. december 31. után is folytathassa szolgáltatásának üzemeltetését. Mindezt a régi hálózaton, amelyen a UPC semmilyen tevékenységet nem folytat (információink szerint sokhelyütt ideiglenesen még egyszerre lehet használni a chellót és a tvnetes Internet-elérést is).

Kiemelte továbbá a két szolgáltatás jelentősen eltérő paramétereit is, amelyben szembetűnő, hogy a chello jelentősen lassabb le- és feltöltési sebességet biztosít a felhasználóknak, mint a Tvnet hasonló, 900 forinttal olcsóbb havidíjért kínált szolgáltatása, továbbá a chellónál érvényben van egy úgynevezett ”fair use policy”, amely gyakorlatilag 15 GB-os adatforgalmi korlátot jelent. Tudomásunk szerint ezt ugyan a UPC nem alkalmazza, de annyi bizonyos, hogy a kizárólag a UPC kirendeltségein elérhető teljes előfizetői szerződés tartalmazza létezését.

A beadványt benyújtó személy szerint a UPC megsértette a Versenytörvény tisztességtelen verseny tilalmáról, a gazdasági erőfölénnyel történő visszaélésről szóló paragrafusait, továbbá a valótlan tény állításával vagy híresztelésével versenytársának jó hírnevét vagy hitelképességét sértette, illetőleg veszélyeztette. Ez utóbbit azzal, hogy az átállást fontolgató Tvnet előfizetőkkel a UPC szerződéskötő munkatársai úgy kötöttek szerződést, hogy azt állították, az áttérő ügyfeleknek nem kell egy éves hűségnyilatkozatot aláírniuk a ”hagyományos” ügyfelekkel ellentétben, ám később mégis ehhez a feltételhez kötötte a szerződések létrejöttét.

A magánszemély azt szeretné elérni, hogy a UPC-t kötelezzék arra, hogy engedélyezze a Tvnet számára a régi kábelhálózat használatát, és ha ez lehetővé válik, mondják fel az ex-Tvnetes ügyfelek és a UPC között 2001. december 31. előtt kötött szerződéseket, mivel ellenkező esetben a UPC versenytárs nélkül marad a kerületben, ezáltal tisztességtelen üzleti előnyhöz jut.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés