Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az ATI válasza a Geforce4-esekre

Laptop

Az ATI válasza a Geforce4-esekre

Az ATI méltó válasszal készül a Geforce4-es chipek megjelenésére. De mindkét cégnek ugyanaz a problémája…

Az R300 várhatóan olcsóbb és gyorsabb lesz, mint a GeForce4. Támogatja a DirectX 9-et is.

Mégis valószínűleg többeket érdekel majd az RV250-es, amely az Nvidia NV17 vetélytársa lehet. Míg RV250 az R200-as kódnevű Radeon8500-as csúcschip továbbfejlesztése, az NV17 a GeForce2 MX-re, egy meglehetősen elmaradott darabra épül.

A chiptervező mérnökök mindkét cégnél ugyan úgy dolgoznak, mint az őrültek, és gyorsabbnál gyorsabb chipeket produkálnak, a szoftveresek azonban képtelenek tartani az ütemet. Mind az ATI, mind az Nvidia meghajtószoftvereire állandóan panaszkodnak a felhasználók. Ez nem csoda: egy-egy ilyen grafikus processzor már olyan bonyolult, mint egy normál processzor. És bár a processzorok is gyorsulnak, de a külvilág felé lényegében nem változnak: egy P4 csak egy nagyon gyors 386. Van ugyan néhány apró bővítés, de az MMX, SSE, SSE II igazából apróság, az operációs rendszer megél nélküle.

A grafikus chipek alapvető képességei azonban nem másfél-két évtizedes, hanem nagyjából kétéves nagyságrendben változnak. Ráadásul az adott chipet a lehetőségek határáig ki kellene használni. Ebből adódnak aztán a meghajtószoftverek körüli problémák.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés