Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ első 2 GB-os lemezeket támogató CD-írója

Laptop

A világ első 2 GB-os lemezeket támogató CD-írója

Korábbi híreinkben már beszámoltunk arról, hogy a már-már kis kapacitású CD-k leváltására több alternatíva is lehetséges. Ezek közül egy újabb vált valóra.

Az első CD-ROM olvasók megjelenésekor a 650 MB-os kapacitás óriásinak számított, hiszen abban az időben a 270 és a 340 MB-os merevlemezek voltak a legelterjedtebbek. Az 540 MB-os winchester már óriásinak számított, így érthető, hogy igen sok esetben nehéz volt megoldani a lemezek teleírását, sokszor használták a multi-session írási mód adta előnyöket.

Napjainkban, amikor a 20 és a 40 GB közötti merevlemezek a legelterjedtebbek, a CD 650 MB-os kapacitása már sokszor kevésnek bizonyul. A DVD-k jelen pillanatban még túl drágák ahhoz, hogy jelenős mértékben elterjedjenek, ezért szükség lehet egy köztes kapacitású médiára.

A Sony kifejlesztette a HDCD formátumot (High Density Compact Disc), amely 1 GB-os kapacitásával talán felválthatja a CD-t, de eddig nem történt jelentős előrelépés ez ügyben.

A TDK és más gyártók (pl. Sanyo) által kifejlesztett MultiLevel Recording technológiával írható lemezek 2 GB-os kapacitásukkal szintén egy köztes lépcsőt jelenthetnek a CD és a DVD között.

A TDK 2002. január 8-án jelentette be első CD-újraíróját, amely támogatja az ML lemezeket. Szerencsére az újraíró lefelé kompatíbilis maradt a CD-vel, ezért nem csak ML lemezek írására és olvasására alkalmas, hanem kiválóan kezeli a CD-ROM, CD-R, CD-RW lemezeket is. A 36x/24x/40x-es író 36x-os sebességgel írja az ML-lemezeket, ráadásul ezt a lemez teljes felületén képes elérni (vagyis CAV módban működik). Ennek köszönhetően 6 perc alatt lehetséges 2 GB-ot felírni egy ML-R vagy ML-RW lemezre!

Ez jelenleg a leggyorsabb DVD-íróhoz képest kétszeres sebességet jelent. Az író képes 24x-es sebességgel írni a CD-R lemezeket, illetve maximum 40x-es sebességgel képes a lemezeket olvasni.

Az ATAPI csatolófelületű meghajtó 200 USD-ért lesz kapható a második negyedévtől. Az egyszer írható TDK ML-R lemez 2 USD-ba, az újraírható ML-RW 3 USD-ba kerül majd.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés