Connect with us

technokrata

Számítógép 7 atomból!

Laptop

Számítógép 7 atomból!

A miniatürizálást illetően többféle megoldásról hallhattunk az ősszel, az IBM mérnökeinek megoldása azonban mind közül a legkisebb.

A kvantum-számítástechnika (nem meglepő módon) a kvantummechanikára alapul. E technológia alkalmazása szintén méretcsökkentést eredményez a félvezetőiparban, illetve a chipek esetében. A mostanában sokat emlegetett Moore törvényét (miszerint a chipek mérete azonos teljesítmény mellett másfél-kétévente a felére csökken) már nem egyszer temetni vélték. Az ősszel mégis jó pár új technológiát (a foton alapú adatátvitelre építkező megoldás, a szerves számítógépek első kézzelfogható eredménye, vagy a SOI technológia) jelentettek be az ezzel foglalkozó kutatólaboratóriumok, és úgy tűnik, most inkább a bőség zavarától szenved a mikroelektronikai ipar.

Hét atomnyi nagyságú az IBM újonnan kifejlesztett kvantum-számítógépe. Ez a hét parányi részecske úgy képes összedolgozni, mint egy normál számítógép esetében a processzor és a memória. A korábban elkészült legjobb kvantum-számítógép (melyet szintén az IBM-nél jegyeznek) csak öt atomból állt. A kicsiny számítógép működőképességét egy egyszerű példával demonstrálták: a gép képes volt a 15-ös szám két szorzóját meghatározni (3 és 5).

”Habár a válasz triviálisnak tűnhet, ehhez eddig példa nélkül álló irányítás kellett. A feladat végrehajtása alatt végbement folyamatok a legösszetettebb kvantumszámításon alapulnak” mondta Nabil Amer, az IBM kutatócsoportjának egyik vezetője.

Az eljárás még messze nem tökéletes, a technológiának van ugyanis egy nagy hátulütője: a nagyobb kvantumszámítógépek nagyon érzékenyek lehetnek a hibákra. A kutatóknak fel kell deríteniük ezen hibák működési elveit, hogy kiküszöbölhessék azokat. Ráadásul a nagyobb számítási képesség eléréséhez sokkal több atomot is kell egy gépbe rakni (az előbb említett hét atom mindössze két jegyű számokkal tudott dolgozni).

Mikor lesz elérhető a technika mindenki számára? Erre egyelőre nincs válasz.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin