Connect with us

technokrata

Fogyókúrázó szerverek

Laptop

Fogyókúrázó szerverek

Az új Hewlett-Packard szerverek jelentősen csökkentett mérettel büszkélkedhetnek.

A HP PowerBar névre keresztelt rendszere már megrendelhető (az első szállítások január elején várhatóak). A cég a CompactPCI technológia köré építette számítógépét, melynek segítségével számtalan szervert olyan kicsi helyre pakoljanak, amilyen kicsire csak lehetséges.
A blade szerverek kategóriájába azok a számítógépek kerülnek, melyek vékony termetükkel már messziről kitűnnek sokkal robosztusabb társaik tömegéből. A legkisebb, ilyen fajta számítógép csak akkora, mint egy pizzás doboz: 4,5×48 centiméteres nagyságával csak kis helyet foglal el. Ennek a kialakításnak van azonban egy hátránya is: iszonyatos zsúfoltság uralkodik a számítógép házon belül.

A HP PowerBar rendszere 16 darab, számításra használt szerverből és 16 darab tárolószerverből áll, mindez 45 ezer dollárba kerül. A számítógépek Red Hat, SuSe és Debian Linuxszal vannak felvértezve, de 2002 első felére tervezik a windowsalapú modellek piacra dobását. A gépek Coppermine Pentium III-asokkal és 440GX chipkészlettel készülnek, azonban a kétprocesszoros Tualatin vonalú Intel chipek megjelenése is nemsokára várható.

A konkurencia sem tétlenkedik ebben a piaci szegmensben (sem): a Compaq QuickBlade rendszere még ez év végén várható. A piac elég nagy: 2005-re 2 millió blade szervert terveznek eladni, összesen 2,9 milliárd dollár értékben.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin