Connect with us

Hirdetés

technokrata

Laptop

Windows 2003

Megszületett a legújabb Windows végleges elnevezése.

Megszületett a legújabb Windows, a .Net Server család végleges elnevezése. A hivatalos név mostantól: Microsoft Windows .Net Server 2003, amelyet az alábbi változatokban fejlesztenek:
Windows .Net Server 2003 Standard Edition
Windows .Net Server 2003 Enterprise Edition
Windows .Net Server 2003 Datacenter Edition
Windows .Net Server 2003 Web Edition
Az elnevezés bejelentésekor a Microsoft annyit jegyzett még meg, hogy rendszerint egy termék fejlesztésének release candidate (RC) időszakában szokott foglalkozni a marketingkérdésekkel – az új, végleges név időzítése tehát ennek köszönhető.

A szoftvergyártó az első RC verziót július végén adta ki, míg a következő ősszel várható. A végleges verzió kiadását 2003 tavaszára tervezik.

A Windows .Net Server RC1 gyakorlatilag teljes funkcionalitással és csaknem végleges felépítéssel customer preview (CPP) verzióként funkcionál, és a Microsoft ingyenes letöltési, illetve CD-rendelési hozzáférést biztosít (utóbbi esetben a megrendelő költségére történik a szállítás) hozzá. A kipróbálásra a Microsoft Windows .Net Server Customer Preview Program Site-ján lehet regisztrálni – a CPP verzió 360 napig használható, illetve próbálható ki.

A Microsoft ehhez kiküldte az értesítő e-maileket minden, a Customer Preview Programra regisztrált felhasználónak, amelyben közölte a letöltéshez szükséges azonosítókat és jelszavakat, mely adatokkal az új operációs rendszer Magyarországról is probléma nélkül letölthető. A letöltési formátum .iso, amelynek megnyitásához a Microsoft a Virtual CD utility-t javasolja, de természetesen más programmal, illetve CD-re írással is használható a .iso CD-image. Ugyanezen belépési adatok szükségesek a telepítéskor kért kulcsok megkapásához.

A Windows .Net Server RC1 is, amely – a Microsoft szerint – mérföldkő a szoftveróriás szerver operációs rendszerei között biztonságával és sokoldalúságával. Olyannyira, hogy Jim Allchin, a Microsoft Platforms Groupjának elnökhelyettese szerint ˝ez a termék kőkemény˝ – úgy legyen.

Bill Gates egyébként tavaly november 11-én jelentette be az új Windows .Net Servert, amely a Windows XP szerver kiadásaként 4 változatban (Web Server, Standard Server, Enterprise Server, Datacenter Server) fog megjelenni, várhatóan még idén. A Windows .Net Server teljesen kompatibilis a Windows 2000 Serverrel, a Microsoft ígérete szerint upgrade és alkalmazások tekintetében sem lesz nehéz dolga a rendszergazdáknak.

Ismeretes, hogy a Windows .Net Server első beta-i megjelenésének napjaiban nem annyira a rendszergazdákat, sokkal inkább a ˝mezei˝ felhasználókat tartotta lázban, ugyanis az új operációs rendszer valójában a Windows XP+SP1 minden összetevőjét tartalmazza – a Windows NT (NT4, 2000, XP) Serverek pedig némi módosítással Workstationként is használhatók. Az átállítás manuálisan is elvégezhető, azonban létezik célprogram is a műveletre – az NTSwitch, amely különösebb nehézség nélkül bárki számára egyszerűen használható.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés