Connect with us

technokrata

Megjelent és letölthető a Windows XP SP2 RC1

Laptop

Megjelent és letölthető a Windows XP SP2 RC1

A Microsoft Technical Preview jelöléssel nyilvánosan letölthetővé tette a Windows XP SP2 RC1-et.

A Windows XP SP1 fejlesztése a #1106-os verzióban állt meg, tavaly szeptemberben, amikor is megjelent a hivatalos végleges angol, majd októberben a magyar változat. A JAVA Virtual Machine microsoftos változatát a SUN nyomására mellőző SP1a februárban jelent meg, míg a SUN JAVA VM verziót tartalmazó SP1b egyelőre még mindig csak várható.

A #1185-ös build-verziószámot viselő korai SP2 pre-beta, illetve a #1204-es, #1213-as, #1224-es, majd az immár nyilvános #2055-ös és #2082-es beta, és a most megjelent RC1 csak a tetemes mennyiségű frissítéseket-javításokat tartalmazza, a Windows Media 9 Series, a Windows Messenger 5, illetve MSN Messenger 6, a DirectX 9, vagy a 3 Degrees jelenleg nem, és várhatóan nem is lesz része a csomagnak. Ugyanakkor #2055-ös, az első nyilvános beta verzió megjelenésével egy időben, a Microsoft által első ízben nyilvánosságra hozott részletes információkból kiderül, hogy a javítócsomag nem ˝egyszerűen˝ hibajavítások gyűjteménye, hanem az operációs rendszert több helyen átszabó, új technológiákat beépítő frissítőcsomag is.

Az RC1-es verzióval nyilvánosan letölthetővé vált az eddig teljesen zárt körűen terjesztett javítócsomag. A végleges verzió megjelenéséről azonban egyelőre nincsenek véglegesnek mondható információk, a hírek jelenleg 2004 közepéről szólnak.

Öt hónappal a Windows XP SP1 angol és négy hónappal a magyar változat megjelenése után 2003 februárjában a Microsoft kiadta az első hivatalos, továbbfejlesztett verziót, a Windows XP SP1a-t. Ugyanis a Sun azonban pert nyert a régi Microsoft Java VM ellen, így J. Frederick Motz amerikai bíró kötelezte a Microsoftot saját Java VM-jének lecserélésére a Sun azonos funkciójú termékére. Ennek első lépése volt a Windows XP SP1a, amely mindössze annyiban különbözik elődjétől, hogy teljesen kikerült belőle a Java VM. A Microsoft akkor 120 napot kapott arra, hogy e hiányt pótolja a Sun verzióval – ez lenne a Windows XP SP1b, amely azonban a jelzett határidőn belül és azóta sem jelent meg. Ugyanakkor a #2055-ös verzióval nyilvánosan (is) elkezdődött a Windows XP SP2 eddig is, de teljesen zárt körűen zajló bétatesztelése. Gyanítható, hogy az SP1b már nem fog megjelenni. Az SP1/a/b ügy hátterében a Microsoft és a Sun közötti, régóta húzódó per állt, amellyel – nagyon leegyszerűsítve – a vállalatok azt kívánták eldönteni, hogy melyikük Java Virtual Machine (platformfüggetlen szoftverfuttató környezet) (a Sun ezt sajátjának vallja, így nem szeretné, ha a Microsoft által készített verzió lenne az alapértelmezett) programja legyen része az operációs rendszernek. Ugyanezen ügy fejleményeként került ki a Windows XP-ből, majd a Windows Update útján került be tavaly ismét a Java VM, bár akkor már nem a legújabb, hanem egy jóval korábbi, az akkori döntés hatályán kívül eső Microsoft verzió.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin