Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft erős negyedik negyedévről számolt be

Laptop

A Microsoft erős negyedik negyedévről számolt be

A Microsoft forgalma a pénzügyi évben 14%-kal,
a júniussal záródó negyedévben az egészséges kereslet hatására 15%-kal nőtt.

A Microsoft közzétette a 2004. június 30-ával zárult negyedév pénzügyi eredményeit. Eszerint a vizsgált időszakban 9,29 milliárd dollár árbevételre tett szert, ami a múlt év hasonló időszakában elért 8,07 milliárd dollárhoz képest 15 százalékos növekedést jelent. A negyedik negyedévben realizált üzemi eredmény 3,13 milliárd dollár, amely magában foglalja a részvényesek kárpótlására fordított 739 millió dollár adózás előtti költséget is. Az előző pénzügyi év negyedik negyedévében az üzemi eredmény 1,54 milliárd dollárt tett ki, amely magában foglalja a részvényesek kárpótlására fordított összesen 665 millió dollár adózás előtti költséget, valamint az elsődlegesen a Time Warnerrel folytatott per rendezése kapcsán felmerült 796 millió dollár jogi költséget. A negyedik negyedév nettó eredménye 2,69 milliárd dollár volt, amely magában foglal 208 millió dollár korábban elhatárolt, de nem fizetendő adót. Az előző pénzügyi év negyedik negyedévében a nettó eredmény 1,48 milliárd dollár volt. A negyedévben az egy részvényre eső nyereség 0,25 dollár, mely magában foglalja a részvény-visszavásárlások 0,05 dolláros adózás utáni költségét, valamint 0,02 dollár korábban elhatárolt, de nem megfizetendő adót. Az előző pénzügyi év negyedik negyedévében az egy részvényre eső nyereség 0,14 dollárt tett ki, amely magában foglalta a részvényesek kárpótlására fordított 0,04 dollár adózás előtti költséget, valamint az elsődlegesen a Time Warnerrel folytatott per rendezése kapcsán felmerült 0,05 dollár jogi költséget.

A vállalat azt is közzétette, hogy a 2004. június 30-ával záródó pénzügyi évben 36,84 milliárd dollár bevételt ért el, ami 14 százalékkal több a múlt évben elért 32,19 milliárd dolláros bevételnél. A 2004-es nettó eredmény 8,17 milliárd, az egy részvényre eső nyereség pedig 0,75 dollár volt, mely magában foglalja a részvényesek kárpótlására fordított 0,35 dollár adózás utáni költséget, a Sun Microsystems-el folytatott pereskedés 0,17 dolláros, valamint az Európai Bizottság által kirótt bírság 0,02 dolláros költségét. Az előző pénzügyi év nettó eredménye 7,53 milliárd, az egy részvényre eső nyereség pedig 0,69 dollár volt, mely magában foglalta a részvényesek kárpótlására fordított 0,23 dollár adózás utáni költséget, a beruházások értékcsökkentése miatt levont 0,07 dollárt, a perek rendezéséhez szükséges 0,06 dollárt, valamint 0,01 dollár adójóváírást.

„Nagyszerű negyedévet tudhatunk magunk mögött: 15%-kal nőtt a bevételünk, köszönhetően annak, hogy minden üzletágunk elérte vagy túlteljesítette a terveket, a javuló költséghatékonyság pedig nagyobb nyereségrátát eredményezett” – mondta John Connors, a Microsoft pénzügyi igazgatója. „A 2004-es pénzügyi év rekordév volt: mind a hét üzletágunk kimagasló teljesítményének köszönhetően 14%-kal nőtt a bevételünk, javult az üzemi eredményrátánk, és lezártuk számos peres ügyünket. Az új pénzügyi évbe belépve bejelentettük, hogy az elkövetkező négy évben 75 milliárd dollárral kívánjuk növelni a részvényesi értéket, és biztosak vagyunk benne, hogy az innováció és az ügyfeleinknek nyújtott értékek révén tovább fogunk növekedni.”

A kiszolgálók és eszközök üzletág forgalma az előző év negyedik negyedévéhez képest 20%-kal nőtt. A rekordbevétel motorját a platformok képezték: az új Windows Server licencek száma 20%-kal emelkedett, és nőtt a kereslet az alapvető kiszolgálói termékek Enterprise kiadásai iránt. A Microsoft SQL Server és a Microsoft Exchange bevétele több mint 20%-kal nőtt. „A Windows Server 2003 által megalapozott erős kereslet a kiszolgálói termékek teljes skáláján megnyilvánult, ideértve a Small Business Servert, a Microsoft SQL Servert és a Microsoft Exchange Servert” – mondta Kevin Johnson, a Microsoft értékesítési és marketingigazgatója.

Az infomunkás (Information Worker) üzletág bevétele 23%-kal nőtt az előző év negyedik negyedévéhez képest, mivel a Microsoft Office termékek iránt továbbra is nagy volt az érdeklődés minden vásárlói szegmensben – elsősorban a mennyiségi és az OEM eladások száma nőtt. A Microsoft Office-t a negyedik negyedében megvásárló szervezetek között megemlíthető többek között a JDS Uniphase Corporation, a Világbank és a Xerox Corporation is.

Az MSN idén először termelt nyereséget: a tavalyi 567 millió dolláros veszteség után idén 121 millió dollár üzemi nyereséget realizált csaknem 690 millió dolláros forgalom mellett, ami jól mutatja a Microsoft elkötelezettségét e kiváló hirdetési platform, valamint a javuló költséghatékonyság mellett. „Nagyon büszkék vagyunk a munkánkra és az MSN eredményeire. Nyereségessé tudtuk tenni az üzletágat annak ellenére, hogy nagyon sokat költöttünk arra, hogy az MSN legyen a legjobban használható webes felület” – mondta David Cole, az MSN és a Personal Services divízió igazgatója.

A Microsoft e hét elején jelentette be, hogy igazgatótanácsa részvényenként 0,08 dolláros negyedéves osztalékot hagyott jóvá, valamint az elkövetkező négy évben 30 milliárd dollárnyit tervez visszavásárolni a vállalat részvényeiből, továbbá egy különleges, egyszeri, részvényenként 3 dolláros osztalékot fizet ki. Az egyszeri osztalék kifizetésének feltétele, hogy a részvényesek hozzájáruljanak a részvénykonstrukció módosításához. Erre azért van szükség, hogy ellensúlyozni lehessen ezt az egyszeri jelentős kifizetést az alkalmazotti kompenzáció keretében kiosztott tulajdonrészek esetében.

Üzleti kitekintés

A menedzsment a következő adatokat várja a 2004. szeptember 30-ával záródó negyedévben:
– A bevétel 8,9 és 9,0 milliárd dollár között lesz.
– Az üzemi eredmény 3,7 és 3,8 milliárd dollár között lesz, ideértve a részvényesek kárpótlására fordított kb. 750 millió dollár költséget.
– Az egy részvényre eső nyereség kb. 0,25 dollár lesz, ideértve a részvényesek kárpótlására fordított 0,05 dollár adózás utáni költséget.

A menedzsment a következő adatokat várja a 2005. június 30-ával záródó teljes pénzügyi évre:
– A bevétel 38,4 és 38,8 milliárd dollár között lesz.
– Az üzemi eredmény 16,1 és 16,5 milliárd dollár között lesz, ideértve a részvényesek kárpótlására fordított kb. 2,5 milliárd dollár költséget.
– Az egy részvényre eső nyereség 1,05-1,08 dollár lesz, ideértve a részvényesek kárpótlására fordított 0,16 dollár adózás utáni költséget.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés