Connect with us

Hirdetés

technokrata

Érkeznek az új Linux disztribúciók is

Laptop

Érkeznek az új Linux disztribúciók is

A számítástechnikai iparág megváltójaként emlegetett Windows XP mellett ezen a héten három új Linux disztribúció is elérhetővé vált.

A három legismertebb linuxos cég, a Red Hat, a SuSE és a MandrakeSoft ezen a héten fogja megjelentetni legújabb operációs rendszereit.

A MandrakeSoft új disztribúcióival elsősorban a leendő és a kezdő linuxosokat kívánja meghódítani, ennek megfelelően a könnyű telepítésre és az egyszerű használatra fekteti a hangsúlyt a cég. A Red Hat és a SuSE az üzleti felhasználók kegyeit is igyekszik elnyerni, előbbi a beágyazott rendszerek piacára is be kíván hatolni az Embedded Linux Developer Suite nevű termékével, utóbbi pedig széles körű alkalmazás-kínálatával akarja népszerűvé tenni termékeit a kis- és középvállalatok számára.

A hétfő óta elérhető Red Hat Linux 7.2-es változatában már a 2.4.7-es rendszermagot, ext3 file-rendszert, és a KDE, GNOME felhasználói környezetek legújabb változatait alkalmazzák. A csomagban helyet kap a Sun ingyenes irodai programcsomagja, a StarOffice 5.2, a Nautilus nevű file-menedzser alkalmazás, illetve a nyílt forráskódú Mozilla webböngésző is, és továbbfejlesztették az USB-támogatást is. Alapváltozatának ára 59,95 dollár, a Professionalért 199,95 dollárt kell kifizetni.

Az Embedded Linux Developer Suite szoftvercsomaggal a Red Hat 7.2-t használó beágyazott rendszerekbe szánt alkalmazásokat lehet létrehozni set-top boxokhoz és egyéb nem PC alapú számítógépekhez. A fejlesztői csomag ára 2,500 dollárnál fog kezdődni.

A Mandrake Linux 8.1-es verziójában már a 2.4.8-as kernel kapott helyet, ez már 1024 MB-nál több memóriát is képes kezelni, támogatja a szimmetrikus multiprocessinget (párhuzamos feldolgozás). Az új Mandrake-hez a KDE 2.2.1-es, illetve a GNOME 1.4.1-es változata, valamint 2,500 alkalmazás jár. Az alapváltozat ára 29 dollár, míg egy munkaállomásokhoz tervezett PowerPack verzió november 12-én fog megjelenni és 69 dollárba fog kerülni, a hálózati kiszolgálókon használható ProSuite verzió 149 dollárba kerül és szintén ettől a naptól lesz kapható. A 64 bites Intel Itanium processzort is támogató ProSuite Gold változat november közepétől válik elérhetővé 1190 dollárért.

A három új Linux közül a SuSE 7.3-as rendelkezik a legújabb, 2.4.10-es rendszermaggal, ez is a szokásos KDE és GNOME kezelőfelületeket tartalmazza (plusz a Koffice irodai programcsomagot), képes kezelni az érintőképernyőket, a grafikus táblákat illetve a TV-kártyákat is és jár hozzá jó pár játék is. Az angol nyelvű változat október 22. óta kapható, a csomag típusától függően 39,95, illetve 79,95 dollárért. A SuSE 7.3-asnak magyar nyelvű változata is meg fog jelenni november eleje tájékán, ez 21,900 forintba kerül majd.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés