Connect with us

Hirdetés

technokrata

Világuralomra tör az Android

Dotkom

Világuralomra tör az Android

Egy százalék híján 60%-os piaci részesedést ért el a Google népszerű mobil operációs rendszere. A Windows Phone 7 a Symbiannal egyetemben a szégyenpadra került.

Az Android a tavalyi év első negyedévében mindössze 36.1%-os részesedéssel bírt a mobil operációs rendszerek világában. Bár már ekkor is az övé volt az abszolúte első helyezés, egy év alatt sok minden változott, ennek hatására oda is betonozta magát a dobogó legfelső fokára. 2011 elején minden negyedik okostelefonon Symbian futott, amit a Nokia, ha nagyon sarkosítjuk a dolgokat, akkor tavasszal egyetlen sajtótájékoztatóval el is intézett, azaz bejelentette, hogy véget ér a Symbian, jön a Windows Phone – és azóta már tudjuk-, vele együtt a Lumiák. Ha már Windows Phone: tavaly mindössze 2.6%-on volt a Windows 7.x/Windows Mobile piaci részesedése, ez leolvadt 2.2%-ra, így, ha leszűrjük a tanulságot, akkor a Nokia rossz lóra tett. Igaz, ezek a számok csalókák lehetnek, ugyanis a Nokia egy hete sincs, hogy betört a kínai piacra, év elején pedig Amerikában is megkezdte a világhódító útját. A symbianosok pedig úgy látszik inkább áttértek egy nyílt forráskódra, vagyis a Microsoft-Nokia házasság igazi nyertese egyelőre az Android lett.

Az iOS büszke lehet magára, ugyanis 2011 első negyedévében 18.6% volt a piaci részesedése, ez most 23%-ra nőtt, miközben a kanadai Research in Motion (RIM) okostelefonja, a BlackBerry sokat vesztett népszerűségéből. 13.6%-ról 6.4%-ra csökkent a világpiaci részesedése.

A százalékok mögött vannak kézzelfogható számok is

Ha eszerint nézzük a dolgok állását, akkor a Microsoft igen jól teljesített magához képest, ugyanis míg a tavalyi év első három hónapjában 2.6 millió készüléket adtak el, addig az idei év ugyanezen szakaszában hatszázezerrel többen választottak valamilyen Windwos Phone-os készüléket. Az androidos készülékek teljesítettek a legjobban, mivel kis megszorításokkal teljesen ingyenes az operációs rendszer a gyártók számára, ráadásul könnyen átszabható és felhasználóbarát, így egyre többen választják ezt a mobil platformot. Tavaly év elején 36.7 millió androidos készüléket értékesítettek, idén ez a szám majdnem 90 millióra duzzadt (89.9 millió). Az Apple is sok iOS-t használó eszközt adott el (iPhone-t, iPad-et, iPodot), 2011 elején 18.6 millió egységet, idén az első három hónapban pedig 35.1 millió darabot. Érdekesség, hogy a Linux-alapú telefonból több fogyott idén, mint Windows Phone-ból, míg a Symbian 60 százalékkal kevesebb telefont adott el, a BlackBerry pedig közel 30%-al.

Az Android és az iOS együttesen 82%-os részesedéssel bír.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés