Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mindenhol lesz mobilnet

Dotkom

Mindenhol lesz mobilnet

Üdvözölték a mobilszolgáltatók az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frekvenciahasználatról szóló rendeletét.

A frekvenciadíj-szabályozásról szóló rendeletről tartott közös sajtótájékoztatót hétfőn az NMHH Ostrom utcai épületében Szalai Annamária Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Mátrai Gábor hírközlési elnökhelyettes és a három hazai mobilszolgáltató vezetője. A szolgáltatók üdvözölték a rendelet megszületését és hangsúlyozták: az új szabályozás ösztönzi a jövőbeni fejlesztéseket és a felhasználóknak is kedvez.

Szalai Annamária, az NMHH elnöke emlékeztetett, hogy az április 1-től hatályos rendelet az első olyan normaszöveg, amelyet az NMHH a jogszabályi felhatalmazás alapján saját hatáskörben alkothatott meg. Hozzátette: a korábbi díjrendszer nem ösztönözte fejlesztésekre a mobilcégeket olyan területeken, ahol alacsony a forgalom. Az új sávos rendszer, a kiszámítható díjszabásnak köszönhetően azonban beruházásösztönző lehet. A szolgáltatók ugyanis eddig bázisállomásonként fizettek díjat, az új struktúrában viszont a megszerzett frekvenciáknak megfelelően kell fizetni, ez pedig ösztönzi a több bázisállomás létesítését, amely jelentős szolgáltatásjavulást eredményez – mondta Szalai Annamária.

A mostani rendelet az első lépés a frekvenciagazdálkodás megújuló rendszerében – mondta Mátrai Gábor. Az NMHH hírközlési elnökhelyettese hozzátette: fontos, hogy leltárt kell készíteni a frekvenciakészletről, és ki kell alakítani a hatékony spektrumgazdálkodás feltételeit, meg kell teremteni a sávkészletek ésszerű, a technológiai fejlődéshez, valamint a fogyasztói igényekhez alkalmazkodó hasznosításának feltételeit. A mostani elképzelések szerint elsőként egy olyan sávkészlet kerülne hasznosításra, értékesítésre, amely a 900 megahertzes sávban biztosítana egy újabb 11 megahertzes plusz kapacitást.

Az eseményen megjelent mobilcégek vezetői mindannyian üdvözölték a rendelet megalkotását.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a rendeletnek köszönhetően a mostani 75 százalékos mobilinternet-lefedettség 100 százalékosra növelhető.

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója elmondta: az új díjképzés “magabiztossá” teheti a tulajdonosokat, mert biztosítékként szolgál a jövőre nézve. Az internet Magyarországon mindenütt elérhető lesz, és ez a 2020-ig tartó időszakban mintegy 88 ezer új munkahelyet teremthet – tette hozzá.

A Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese is arról beszélt, hogy már várták a rendelet megszületését. Komoly akadályt bontott el a fejlesztések útjából, mivel lehetővé teszi, hogy olyan helyekre is elvigyék a mobil szélessávot, ahol eddig nem volt – tette hozzá Marchhart Pál.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés