Connect with us

technokrata

Vigyázz a kütyüidre: ezzel tehetsz a környezetedért!

Kütyük

Vigyázz a kütyüidre: ezzel tehetsz a környezetedért!

A fogyasztói társadalmi betegségek kinövésével egyre inkább fontossá válik, hogy ne csak az első pár hétben örüljünk egy újonnan beszerzett mobilnak, laptopnak, hanem arra kellőképpen vigyázzunk és ezzel megnöveljük élettartamát.

Az elektronikai ipar az elmúlt években óriásit fejlődött, melynek – és a fogyasztói társadalmi kényszernek – köszönhetően már-már rosszul érezte magát az ember, ha 2-3 éves mobiltelefon lapult a zsebében. Ma már szinte mindenki számára nyilvánvaló, hogy a kütyük félévenkénti cserélgetése nem fenntartható: sem anyagi, sem környezettudatossági szempontok nem indokolják azt, hogy mobilunkat, laptopunkat ilyen gyakran lecseréljük. Az alábbiakban 5 tippet szedtünk össze arra, hogy az egyes kütyük élettartamát miként tudjuk a leginkább megnövelni.

1.     Tok és táska
Ma már tonnaszám hozzák be a tokokat mind mobilokhoz, mind laptopokhoz, mind pedig tabletekhez. Ne sajnáljuk rá a pénzt, már csak azért sem, mert amennyiben pár év múlva mégis úgy döntünk, hogy megválunk szeretett készüléküntől, akkor azt legalább minimális karcolásokkal és sérülésekkel tudjuk továbbadni olyannak, aki számára ez még bőven megfelel. Ugyanúgy életet menthet egy jó laptoptáska. Legyen egy kiadós nyári zápor, vagy éppen egy élesebb kanyar az autóban, a bélelt táskák védelmet nyújtanak számítógépünk számára. A laptop mellett a legfájóbb ilyen esetekben az adataink elvesztése, így mindenképp meggondolandó egy masszív táska beszerzése.

2.     Laptop porszívózás. Ahogyan minden elektronikai eszköz, a laptop is melegszik. Miután a hűtőventillátor általában sok port összeszed, ezért félévente csodákat tud művelni egy porszívózás: a hűtőventillátort kifújva, majd porszívóval rámenve otthon is kitisztíthatjuk gépünket, melynek köszönhetően javulhat a teljesítménye.

3.     Kikapcsolás. Sokan éjjelre sem kapcsolják ki telefonjukat, gépüket pedig alvó módban hagyják. Ez két okból sem szerencsés: a körülöttünk lévő elektromágneses hullámok nem biztos, hogy jót tesznek alvás közben, másrészről pedig az akkut így többször kell tölteni, ezáltal hamarabb tönkremegy, ha feleslegesen vannak bekapcsolva kütyüjeink. Használjuk bátran a Power gombot, nem beszélve arról az előnyéről, hogy Windowsos számítógépeknél egy ki-bekapcsolás komoly gyorsulást okozhat.

4.     Akkumulátor lemerítése. Sokan asztali számítógépként használják laptopjukat, és megfeledkeznek arról, hogy az akkumulátorukat bizony legalább hetente érdemes egyszer lemeríteni, majd feltölteni. Ezzel egyrészt megnöveljük annak időtartamát, másrészről pedig teszünk környezetünkért is.

5.     Szoftveres karbantartás. Nem véletlenül jönnek ki újabb és újabb frissítések, update-ek eszközeinkhez. Ezeken szoftvermérnökök százai, ezrei dolgoznak annak érdekében, hogy eszközünk kapacitásait minél hatékonyabban használja ki mobilunk, laptopunk, vagy tabletünk. Minden esetben fontos, hogy ezeket a frissítéseket rendszeresen telepítsük és ezzel up-to-date legyen minden kütyünk.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone
drón

Dotkom

Bonyolódik a drónpilóták helyzete

2021. január 8. péntek
seo

Műszaki Magazin