Connect with us

Hirdetés

technokrata

A TikTok algoritmusa és a tiktokkerek kapcsolata

tiktok

Dotkom

A TikTok algoritmusa és a tiktokkerek kapcsolata

A TikTok algoritmusa és a tiktokkerek kapcsolata

„Én nem szoktam olyat gyártani, ami nem megy”

Elstartolt az InfluenceAIR Podcast második évada, a nyitó epizód két vendége Makk Adrienn és Stumpf Patrik tiktokkerek voltak. Velük beszélgettünk fő témánkról, a TikTok algoritmusáról, elmondták, milyen szempontok alapján készítenek videókat, mennyire befolyásolják őket a trendek, de szóba kerültek a szponzorációk is.

Az elindulást követő három évben a TikTok akkora felhasználó bázisra tett szert, mint a Facebbok nyolc év alatt. A zenés-táncos platform szerepből hamar kinőtte magát, és mára a legdinamikusabban fejlődő social media applikációvá vált.

Magyarországon 2,5 millió aktív felhasználó görgeti a TikTokot, az átlag nézési idő pedig egyre csak növekszik: míg fél évvel ezelőtt átlagosan naponta 50-55 percig nézték a rövid videókat, mára ez elérte a 70 percet. Ugyan még mindig a 18-24 éves korosztály van jelen a legmarkánsabban (43%), de az átlag életkor egyre magasabb – 25-34 év között 29%, 35-44 év között 14%, 45 év felett pedig 14%. Ez a sosem látott mértékű fejlődés pedig a TikTok algoritmusának köszönhető, ami befolyásolja, hogy mit látunk a a For You Page-en, vagyis a Neked menüben.

A For You Page-et befolyásoló tényezők:

  • milyen fiókokat követünk
  • milyen fiókokat tiltottunk le/ rejtettünk el
  • az általunk írt kommentek
  • videók, amiket lájkoltunk vagy megosztottunk
  • videók, melyeket a Kedvencekhez adtunk
  • videók, amiket „Nem érdekel” jelölővel láttunk el
  • videók, melyeket helytelen tartalomként jelentettünk
  • milyen videókat nézünk végig, milyeneket görgetünk el
  • az általunk készített tartalom jellege
  • organikus tartalmakkal és hirdetésekkel kapcsolatban mutatott interakciónk

Miként érkezhet több milliós megtekintés egy rövid videóra?

A posztolását követően a rendszer figyeli az első körös megtekintők videóra tett reakcióit, majd ez alapján bírálja el a videót, engedi tovább vagy fogja vissza a terjedését.  Így vált virálissá a ma már több mint 750 ezres követővel rendelkező Makk Adri egyik videója is.

„Nem vagyok rá túl büszke. Feláltam egy asztalra az osztály közepén a szünetben, volt egy akkor híres zene, én pedig elkezdtem rá táncolni. Véletlenül megbotlottam, leesetem az asztalról, az osztálytársaim pedig még csak rám sem néztek. Kitettem a videót, de egy hétig csak pangott. Aztán egy nap alatt jött 40 ezer feliratkozó, 10 millió megtekintés és 1 millió lájk.”

Ezt a döbbenetes sikert Adri videója annak köszönhette, hogy a TikTok algoritmusa „felkapta”, és globálisan kezdte el terjeszteni. Bár ekkora nézettséget lakótársa és barátja még nem élvezhetett, a grafikusként dolgozó Stumpf Patrik humorával és következetes tartalomgyártásával már közel 230 ezer követővel rendelkezik.

„Én nem szoktam olyat gyártani, ami nem megy.”

Patrik életében a TikTok hobbiként indult, de analitikus szemlélete hamar arra ösztönözte, hogy komolyan vegye a videói statisztikáit. Ő az a tiktokker, aki kipróbál ugyan új tartalom típusokat, de csak azokat viszi tovább, melyek megfelelő nézettséget generálnak. Makk Adri is hasonlóan kezeli a TikTok profilját. Ő gyerekkora óta imád énekelni, és bár van fent néhány éneklős-zenélős videó az oldalán, ezek mégis háttérbe szorulnak, mivel nézettségben nem tudják felvenni a versenyt a többi tartalmával.

„A TikTok algoritmustól függünk, hiszen tartalomgyártók vagyunk, ha nem csináljuk jól, az ember úgymond eltűnik”

– mondta Patrik, miközben Adrival összenéztek.

Még több érdekes gondolatért és tartalomgyártói kulisszatitkokért nézd meg a teljes beszélgetést:

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés