Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ha feltöröd, 10 ezer dollár üti a markod!

Dotkom

Ha feltöröd, 10 ezer dollár üti a markod!

A Tresorit annyira bízik a szolgáltatásában, hogy 10 000 dolláros pénzdíjat ajánlott fel annak a hackernek, aki megszerzi a rejtett kódot.

A legtöbb informatikai biztonsági szakértő szerint kockázatokat rejt az adatok felhőalapú kezelése és tárolása. A felhasználók ezzel ugyanis átruházzák a feltöltött tartalom fölötti irányítást felhőszolgáltatójukra. A szolgáltató ehhez hozzáférhet, és megoszthatja azt példának okáért egy titkosszolgálattal, mindezt a felhasználó engedélye és tudomása nélkül. Nem beszélve arról, hogy a felhőnek otthont adó adatközpontok kiemelt célpontot képeznek hackereknek, hiszen védelmük kijátszható.

Az óriási mennyiségű bizalmas, tárolt adat miatt a szolgáltatók kódolási hibáinak is fokozottan ki vannak téve. Elég egy figyelmetlen vagy rosszindulatú rendszergazda ahhoz, hogy ügyféladataink, bankkártya számaink az internet feketepiacára kerüljenek, a vállalatok számára mindezzel évente sokmilliárdos veszteséget és komoly bizalomvesztést okozva.

hacker-attack2
A tűzfalakon kívülről érkező fenyegetések is egyre komolyabbak, egyes országok ipari kémkedését jól képzett kiberhadseregek szolgálják ki, a nemzetközi hacker hálózatok pedig olyan megosztott számítási kapacitásokkal dolgoznak, hogy csak idő kérdése a legtöbb ma ismert rendszervédelmi megoldás feltörése. Az interneten jóformán minden eszköz megtalálható ahhoz, hogy akár amatőr hackerek, akár profik megpróbáljanak titkos információkhoz hozzájutni.

A mai felhőalapú megoldások biztonsága tehát legtöbbször illúzió. Jó hír viszont, hogy erre a problémára kínál kriptográfiai – azaz adattitkosítási – megoldást az egyetemi kutatásként indult, mára többszáz milliós befektetéshez jutott magyar vállalkozás, a Tresorit.

tresorit

A tárolt adatokat úgy titkosítja rendszerük, hogy azokat csak a felhasználó, illetve az általa feljogosítottak tudják megfejteni. Ez azt jelenti, hogy bár könnyen és gyorsan tárolhatunk, oszthatunk meg fájlokat, ezeket se a Tresorit, se a vállalat rendszergazdái, se a szervereket esetleg megtörő hackerek nem tudják megtekinteni.

Hogy ezt bizonyítsák, a Tresorit kriptográfusai április 15-étől kezdve 10.000 dolláros díjat ajánlanak fel annak a hackernek, aki egy biztonsági megoldásukkal védett „trezorból” kihozza az ott elrejtett dokumentumot.Az első titkot az egy hónap múlva megrendezett Ethical Hacking Konferencián fedi fel a csapat.

cyber_hackers201

 

A csapat annyira bízik tehát megoldásában, hogy a versenynek teret adó, elkülönített szerverüket is előre ’feltörték’ – lehetővé téve a hackereknek, hogy a rajta tárolt, titkosított fájlokhoz hozzáférjenek. Így egyértelműen csak a „trezor” adattitkosítási védelme állja utukat.
Félévnyi korlátolt felhasználói körön belüli tesztelése után a Tresorit ma lép nyilvános béta fázisba, és ingyenesen elérhető a Tresorit honlapjáról.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés