Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újra támad a “rendőrségi” zsarolóvírus

Dotkom

Újra támad a “rendőrségi” zsarolóvírus

Túszul ejti a számítógépet az ál-rendőrségi vírus és addig nem engedi használni azt, amíg nem fizetünk. De van megoldás!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Gazdaságvédelmi Osztálya eljárást folytat az Interneten terjedő „Ransomware” elnevezésű vírussal kapcsolatban. A rendőrséghez országszerte több állampolgári bejelentés érkezett, mert ismeretlen tettesek különböző internetes oldalakon keresztül egy káros tartalmú szoftvert terjesztenek.

brfk virus

A sértett gépének képernyőjére egy üzenet töltődik be, amely szerint a „Magyar Rendőrség Osztály Elleni Kiberbűnözés” zárolta a komputert, mivel azon illegális tartalmak találhatóak. Az üzenet szerint a gép feloldásához meghatározott összeget szükséges Ukash vagy paysafe utalással befizetni. Az így kicsalt összegek feltehetően internetes szervezett bűnözőkhöz jutnak el. A rendelkezésre álló információk alapján nemzetközi csoport áll a vírus megjelenése és terjedése mögött. Több nyugat-európai országban megjelent ez az elkövetési mód, az adott ország rendőrségi jelképeinek felhasználásával.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a rendőrség nem blokkol számítógépeket, ezen üzenetek alapján senki ne vásároljon Ukash vagy egyéb utalványt! A vírus csak aktív kapcsolat esetén indul el, ezért ilyenkor az internetes kapcsolatot meg kell szakítani (a modemet kikapcsolni, vagy kihúzni az „internet” kábelt a számítógépből), és újraindítani a komputert. Ezután javasolt a fertőzött számítógép vírusirtását vagy az adatmentést és a számítógép újratelepítését elvégezni, melyhez szükséges lehet számítástechnikai szakember segítsége.

A számítógép újratelepítése után ajánlott vírusirtó programot, valamint kétirányú tűzfalat telepíteni. A vírus terjedésének megakadályozása és a szükséges óvintézkedések meghozatala érdekében a rendőrség felvette a kapcsolatot az Internet szolgáltatókkal és a biztonságtechnikai szoftverek fejlesztőivel. (MTI)

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés