Connect with us

technokrata

Mesterséges intelligencia buktatja le az egyik legveszedelmesebb gyilkost

mesterséges

Digitalizáció

Mesterséges intelligencia buktatja le az egyik legveszedelmesebb gyilkost

Mesterséges intelligencia buktatja le az egyik legveszedelmesebb gyilkost

Jelentősen csökkenhet a halálozás kockázata, amennyiben mesterséges intelligenciát vetnek be a szepszis (vérmérgezés) korai felismerésére.

Világszerte minden ötödik halálesetért a szepszis (vérmérgezés) okolható, így nem túlzás a világ egyik legkegyetlenebb gyilkosaként emlegetni ezt a kórt. Különösképpen így van ez a Covid-halálozásoknál, s tovább bonyolítja a helyzetet, hogy nehéz időben felismerni a támadását. A szepszist úgy írják le, mint a szervezet diszfunkcionális válaszát egy fertőzésre, amely során gyulladásos és véralvadásos folyamatok válnak aktívvá, számos szervet károsítva. A vérmérgezésnek számos tünete van, beleértve a magas lázat, a gyors szívverést, a hiperventillációt és a fáradtságot.

A Hancock Lab munkatársa még ijesztőbben fogalmaz, szerinte 2020-ban még magasabb lehetett a szepszis miatti halálozások száma. Szerinte ugyanis nagyjából mindenki, aki Covid-19 miatt hunyt el, valójában szepszisben halt meg – idézi a szakembert a MedicalXPress.

Általában 24-48 óra telik el addig, amíg az orvosok biztosak lehetnek a diagnózisban, azonban a jellemzően antibiotikus kezelés késlekedése súlyos következményekkel járhat. Másfelől az egyre jobban terjedő antibiotikum-rezisztencia miatt az antibiotikumok felesleges használata is kockázatot jelenthet, így fontos lenne minél hamarabb megtudni, hogy a beteg valóban szepszisben szenved-e, és ha igen, akkor azonnal érdemes elkezdeni a terápiát.

A kanadai UBC (University of British Columbia) mikrobiológiai és immunológiai szakemberei 348, sürgősségi ellátásra szoruló beteget vizsgáltak meg négy különböző kontinensen. A páciensek vérét speciális vizsgálatoknak vetették alá, hogy felmérjék immunállapotukat. Kiderítették, hogy a súlyos szepszis valójában már akkor fennáll, amikor a beteg először kerül orvos elé.

Mesterséges intelligenciát bevetve, a kutatók azonosítani tudták azokat a génkészleteket, amelyek jelezték a súlyos vérmérgezést. Öt altípust (endotípust) is megkülönböztettek, amelyekben megnyilvánult a szepszis. Megfigyeléseik alapján olyan teszteket lehet készíteni, amelyek mérik a kapcsolódó biomarkereket, így gyorsan tudják azonosítani a szervezet fertőzésre adott diszfunkcionális válaszait. A technika, amelynek leírását az EBioMedicine folyóiratban tették közzé a szakemberek, 97 százalékos pontosságú annak meghatározásában is, hogy a szepszis öt altípusa közül melyik fordul elő a betegnél. Ez azért lényeges, mert két altípusnál sokkal nagyobb a súlyos megbetegedés és a halál kockázata. A biomarkerek az intenzív osztályokon is működtek, ahol például kimutatták, hogy az egyik altípus különösen veszélyes, ugyanis 46 százalékos halálozási arányt produkál.

Forrás: HVG

További Digitalizáció

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Smart home

Ilyen szempontok alapján választunk klímát

2022. június 22. szerda
ikea

Kütyük

Bakelitlejátszót dobott piacra az IKEA

2022. június 16. csütörtök

SmartPhone

Komoly gépelési hiba a Sony-nál

2022. június 10. péntek

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu