Connect with us

Hirdetés

technokrata

Blogja miatt rúgták ki a kínai tévést

Dotkom

Blogja miatt rúgták ki a kínai tévést

Eltűnt a képernyőről a kínai központi televízió (CCTV) egyik ismert műsorvezetője, Csao Pu (Zhao Pu), miután április 9-én mikroblogján azt írta, hogy egyes joghurtok és élelmiszeripari termékek veszélyes zselatint tartalmaznak.

Az interneten ismerősei és ismeretlenek is keresik, a blogbejegyzések szerint nem veszi fel telefonját. Ügyében a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet is közleményt adott ki, amelyben magyarázatot kér a CCTV vezetésétől. A 41. évében járó tévés bejegyzésében leírta, hogy egy “oknyomozó riportertől származó sms-üzenetet” közvetít. “Ne egyetek joghurtot (a sűrű fajtából), vagy zselét. Különösen a gyerekek. Ezek tartalma igazán ijesztő. Nem mondom el a részleteket” – szólt a rövid szöveg, amelyet levételéig körülbelül 130 ezer “másolatban” továbbítottak a világhálón.

A CCTV április 15-én közölte leleplező riportját, amelyben azt bizonyította, hogy a gyógyszergyártásáról ismert Csöcsiang (Zhejiang) tartományi Hszincsang (Xinchang) megyében a kapszulák előállításához olyan ipari zselatint használnak, amely jóval több krómot tartalmaz, mint az étkezési zselatin, és ezért mérgező. A televíziós összeállításból kiderült, hogy az alapanyagot feldolgozott bőrhulladékból nyerték ki. A több kínai tartományra kiterjedő kapszulahamisítási botrány azóta egyre dagad, már több mint 80 kapszulagyártó üzemet bezártak, több zselatingyárra lecsaptak, több tucat vezetőt, tulajdonost őrizetbe vettek.

A Hszinhua hírügynökség április 16-i összeállításának végén az írta, “a múlt héten egy meg nem erősített jelentés azt állította, hogy ipari zselatint használtak fel joghurt- és pudingkészítményekhez, de ezt a fő tejtermékgyártók hamarosan cáfolták”. A CCTV-ből ellentmondó hírek keltek szárnyra Csao hollétére vonatkozóan. Az egyik szerint a műsorvezető “normális” – tíznapos – szabadságon van, mások szerint megbüntették, de nem vesztette el az állását.

Kínában az elmúlt időszakban harcot indítottak az internetes álhírek, pletykák ellen, kampányt hirdettek a “kibertér megtisztítása”, az “online információk biztonsága” érdekében. Ennek jegyében weblapok készítőinek ezreit figyelmeztették, gyanúsítottak százait vették őrizetbe és online bejegyzések százezreit törölték. A mikroblogokon elrendelték a valós névvel történő regisztrációt. Utolsó fellelhető bejegyzésének dátuma a Sina vejpón (weibo) lévő mikroblogján: április 11.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés