Connect with us

technokrata

Az EU útnak indítja Galileo műholdjait

Dotkom

Az EU útnak indítja Galileo műholdjait

Az EU szatellit családja már átélt számos csúszást és költségtúllépést, de az első kettő ma ON-állásba kapcsol.

Az Európai Űrügynökség (ESA) várhatóan ma, egy 7 milliárd eurós projekt részeként, az űrbe lövi két Galileo műholdját. A kilövést a Francia Guyana-i (mely Franciaország tengeren túli megyéje Dél-Amerikában és az EU részét képzi) Kourou Űrközpontban hajtják végre, mely az Atlanti-óceán partján található és közel van az Egyenlítőhöz (innen könnyebb és olcsóbb az űrbe juttatni az eszközöket).

A műholdakat orosz gyártmányú rakéták fogják a 24 km-es távolságba elszállítani, ahol utána egyből elindul a tesztüzem. Ha a tesztek során mindent rendben találnak, akkor a hivatalos álláspont szerint további Galileo műholdat fognak még a világűrbe juttatni, és 2019-re az Európai Közösség 30 szatellittel lesz gazdagabb az égen, oly módon, hogy negyedévente két eszközt fognak az űrbe lőni. Így az Uniónak saját műholdas helymeghatározó rendszere lesz, mely nagy precizitással fogja lefedni a teljes európai területet.  Az EU Bizottság úgy véli, hogy nem kell 2019-ig várni a rendszer indulásáig, valószínűleg már 2014-ben elindulhat egy kezdőszolgáltatás.  A probléma csupán annyi, hogy a jelenlegi eszközök nagy hányada nem kompatibilis ezzel a GPS adóval, bár az előrejelzések szerint 2014-re az új készülékek közel 95%-a már együtt fog tudni működni a rendszerrel.
A projekt 2003-as indulása óta eddig mintegy 5 milliárd eurót emésztett fel és év végéig még 7 milliárd eurót szeretnének beleinvesztálni a vállalkozásba (ezen felül 2014 és 2020 között az EU évi egy milliárd eurót szán a Galileo projektre), még ha ez heves kritikákat is fognak kiváltani a tagországok részéről, ha figyelembe vesszük a gazdasági állapotokat az EU-ban. A 2003-as koncepció szerint az egész Galileo projektnek 7.5 milliárd euróból kellett volna megvalósulnia.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök

Kütyük

Vicces és hasznos kütyük

2021. február 3. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin