Connect with us

Hirdetés

technokrata

Minden lehallgatható: feltörték a mobil titkosítást

Dotkom

Minden lehallgatható: feltörték a mobil titkosítást

Mi az? Több milliárdnyian használjuk és most egy emberkének sikerült feltörnie.

A válasz nem más, mint a GSM rendszer, pontosabban annak titkosítási mechanizmusa. A “történelmi tettet” egy bizonyos Karsten Nohol hajtotta végre, aki sietett hozzátenni, hogy nem hacker babérokra tör, hanem tettével csak arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a mobilhálózatok milyen könnyen sebezhetők.

A GSM hálózatokban használatos, úgynevezett A5/1 titkosítást nem éppen tegnap, hanem még 1987-ben fejlesztették ki, így nem csoda, hogy enyhén elavultnak, illetve sebezhetőnek mondható. Azóta egyébként napvilágot látott egy az A5/1-nél jelentősen biztonságosabb, 64 helyett immár 128 bites titkosítás, ezt azonban egyelőre még csak viszonylag ritkán használják a mobil operátorok.

Karsten Nohol az üggyel kapcsolatban kiadott egy speciális kódkönyvet, azonban a GSM Association nem tart attól, hogy a mobiltelefonos hívásokat mostantól tömegesen lehallgatják majd. A feketepiacon egyébként már most is lehet mobil lehallgatáshoz használatos, természetesen teljesen illegális eszközöket vásárolni, melyek ára körülbelül 30 ezer dollár körül mozog. Ezek a masinák valós idejű lehallgatást tesznek lehetővé, de ha valakinek nincsenek ilyen real-time igényei, az árak jelentősen csökkennek.

Nohol egyébként működés közben nem demonstrálta a GSM titkosítás feltörését, ami persze nem is csoda, hiszen ő sem szeretne börtönbe kerülni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés