Connect with us

Hirdetés

technokrata

Költségoptimalizáló hálózati megoldást nyújt a HP

Dotkom

Költségoptimalizáló hálózati megoldást nyújt a HP

A HP Magyarország Kft. ma két olyan költségoptimalizáló hálózati megoldást mutatott be, amelyeket kifejezetten a magyar nagyvállalatok igényei alapján készített el: a WAN hálózati gyorsítás és az L2 és L3 virtuális hálózati megoldások lehetővé teszik a több telephellyel rendelkező vállalatok számára, hogy a válság következtében szűkösebb IT-költségvetések ellenére optimálisabban, alacsonyabb havi költségek mellett használják a hálózatot.

Magyar vállalatok IT stratégiája a válság alatt

A gazdasági visszaesés következtében a magyar nagyvállalatok is kénytelenek 10-20, de esetenként akár 50%-kal kevesebb erőforrásból megoldani az informatikai hálózat működtetését és fejlesztéstét, ugyanakkor alapvető elvárás, hogy a vállalaton belül az informatikai szolgáltatás szintje ne csökkenjen. A vállalatok IT-osztályai eltérő módon reagálnak erre a helyzetre: egyes cégek a már meglévő, de még üzembe nem állított hardverek gyors csatasorba állításával hidalják át a krízist, míg mások az IT-szolgáltatóktól igénybe vett megoldások díjainak csökkentésével, illetve a szolgáltatási tartalom mérséklésével igyekeznek biztosítani az alacsonyabb működési költségeket. A magyar vállalatok a HP tapasztalata szerint fejlesztésekbe csak a kevés új hardvererőforrást igénylő, illetve a meglévő, de eddig egyáltalán nem, vagy csak alig használt erőforrások jobb kihasználását eredményező projektekbe mernek belefogni.

Adatkommunikációs trendek

A HP Magyarország megoldásai a megváltozott hazai adatkommunikációs trendekre épülnek. A cég tapasztalatai szerint a telekommunikációs szolgáltatók által korábban nyújtott  TDM alapú MLLN menedzselt bérelt vonali megoldásokat felváltják a lényegesen kedvezőbb árú L2 és L3 virtuális magánhálózati (VPN) megoldások. A VPN-nek köszönhetően a telekommunikációs gerinchálózatokon a szolgáltatók több ügyfél forgalmát képesek egyidejűleg kezelni és szétválasztani, így a megoldás hatékonyabb, mint a menedzselt bérelt vonal, mindemellett pedig lényegesen költséghatékonyabb is.

A több telephelyes vállalatoknál a másik jellemző trend az adatközpont konszolidáció, centralizáció, amelynek során a végpontokról a központba kerülnek át az IT infrastruktúra elemei, például a szerverek, a tárolók, ahol jobb kihasználással szintén költségelőnyre lehet szert tenni. Ez viszont azzal jár, hogy a korábbi helyi hálózaton zajló forgalom átterelődik telephelyek közöttivé, itt viszont sokkal kisebb az elérhető sávszélesség, ugyanakkor lényegesen nagyobb a késleltetés, vagyis a felhasználók egy-egy szoftver elindulását és működését lényegesen lassabbnak tapasztalják majd.  Kevesen veszik figyelembe, hogy a bérelt vonalról VPN-re történő átállás sikerének kulcsa, hogy újra kell tervezni a hálózat forgalomirányítását. Ebben is segít a HP: a cég felméri az ügyfél hálózatát és az azon futó alkalmazásokat, majd ennek megfelelően olyan routerek alkalmazására tesz javaslatot, amelyekkel teljes mértékben kihasználhatók a VPN előnyei. Ráadásul mindez – megfelelő finanszírozással – akár azonnali megtérülést is eredményezhet: a migráció eredményeképpen nagyobb havi szintű költség-megatakarítás keletkezik, mint az új hálózati rendszer díja. A HP ráadásul azt is felajánlja, hogy az ügyfél nevében tárgyal a telekommunikációs szolgáltatókkal, s csak olyan kapacitást kér a szolgáltatótól, amelyre az ügyfél alkalmazásainak valóban szüksége van.

Megfelelő tömörítés – gyorsabb adatforgalom

A HP másik megoldása a WAN hálózatok sebességét hivatott növelni: a földrajzilag nagy távolságra lévő telephelyek közti kommunikációban ugyanis sok a redundáns hálózati adatforgalom, vagyis a feleslegesen többször is elküldött adat. Ezért a hálózat végpontjaira telepített gyorsítók kiszűrik az adatforgalmat, s csak azokat az adatokat küldik el, amelyek valóban szükségesek, míg az állományok – például dokumentumok, Excel-táblázatok – előhívásához szükséges elemeket a WAN gyorsítók helyben tárolják. A HP mérései szerint így egy fájl átviteli sebessége a korábbinál átlagosan 10-15%-kal lehet gyorsabb, míg a második megnyitáskor – mivel ebben az esetben már nincs duplikáció, hanem a WAN-tárhelyről töltődik be a fájl – akár 1000-szeres is lehet a gyorsulás mértéke. Hasonló mértékű gyorsítást lehet elérni az Office alkalmazásokkal, illetve az internetforgalommal is.

A HP az egyik közszolgáltatónál végrehajtott projektje során az összes alkalmazásra vetítetten 4-szeres átlagos gyorsítást ért el a vállalati alkalmazásokat tekintve, így elkerülhetővé vált egy egyébként betervezett sávszélesség-bővítés is.

Akár azonnali megtérülés

A két új megoldás nem csupán a hálózati és adatforgalmat hivatott gyorsítani, hanem segít a vállalatoknak a gazdasági visszaesés során költséget csökkenteni úgy, hogy a szolgáltatás jobb, gyorsabb lesz. A HP által egy 20 telephellyel rendelkező konkrét magyar vállalat esetében végzett számítás eredménye szerint a megtérülési idő (ROI) 24 hónap, ami a HP finanszírozásával azonnali megtérülést jelentett, hiszen a havi megtakarítás már az első hónaptól nagyobb volt, mint az infrastruktúra havi többletköltsége.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés