Connect with us

Hirdetés

technokrata

A kalózok megérkeztek Brüsszelbe

Dotkom

A kalózok megérkeztek Brüsszelbe

Bejutott az Európai Parlamentbe a fájlmegosztás legalizálásáért küzdő svéd Kalózpárt.

A szavazatok több mint hét százalékát szerezte meg a Kalózpárt Svédországban az európai parlamenti választásokon. A szervezet egy képviselőt küldhet Brüsszelbe, de ha elfogadják a Lisszaboni Szerződést a képviselőik száma kettőre emelkedik majd. A fájlcserélés legalizálásáért küzdő pártra körülbelül kétszázezren szavaztak az északi országban.

A Svéd Kalózpártot három évvel ezelőtt alakították olyan fiatalok, akik abban hisznek, hogy az embereknek joga van filmeket, könyveket és zenéket szabadon megosztani egymás közt. “A szerzői jogi rendszer hivatalos célja mindig az egyensúly kialakítása volt a kulturális termékek létrehozásának támogatása, és terjesztésének a segítése között. Mára ez az egyensúly megbomlott, és a törvények pont azt gátolják, amit ösztönözniük kellene. A kulturális termékek nem kereskedelmi célú felhasználása és másolása nem lehet törvénysértő. A p2p hálózatokat és a fájlmegosztást támogatni kellene, nem pedig büntetni.”- olvasható a szervezet honlapján.  

Annak ellenére, hogy az internetes kalózkodáshoz való jog törvénybe foglalása, sok svéd fiatal számára már korábban is fontos ügy volt, a pártnak 2006-os parlamenti választásokon csak a szavazatok valamivel több, mint fél százalékát sikerült megszereznie. A közelmúltban bevezetett IPRED direktíva, ami arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy a jogvédett tartalmakat megosztók adatait adják ki a szerzői jogok tulajdonosainak, és a Pirate Bay alapítóit elitélő bírósági döntés viszont rendkívül nagymértékben növelte a támogatottságukat. A szervezetnek ma 48 ezer tagja van és a tegnapi voksolás hatására befolyásos politikai tényezővé vált az északi országban.

“Megváltoztattuk Európa politikai térképét. Az állampolgárok úgy érezték, hogy változásra van szükség, és ma bebizonyosodott, hogy az internetezés állami megfigyelése a választók számára sem elfogadható. Az idős politikusok túl nagymértékben akartak beleszólni a svéd fiatalok életébe.” – nyilatkozta Rick Falkvinge a párt vezetője a Torrent Freak-nek a választásról. “Azért sikerült elérnünk ennyire jó eredményeket, mert a személyi szabadságjogok és a magánélet védelme sok szavazó számára volt fontos.”- mondta Anna Troberg a szervezet egyik képviselőjelöltje a svéd televízióban.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés