Connect with us

Hirdetés

technokrata

A digitális analfabetizmus mentén szakadunk

Dotkom

A digitális analfabetizmus mentén szakadunk

Ha nem cselekszünk, a jövőben az Európai Uniónak és benne Magyarországának szembe kell néznie az elektronikus alkalmazásokat kezelni nem tudó, úgynevezett digitális analfabéták tömegének leszakadásával, – állították az “E-Magyarország, e-kormányzat” konferencián a rendezvény résztvevői, akik azt is megfogalmazták, hogy a digitális írástudatlanság felszámolása nem csupán az esélyegyenlőséget biztosítja, de piacbővítést is jelenthet az IT szektornak.

A rendezvényen kimondták, hogy egy kézbe kellene kerülnie az informatika és a távközlés irányításának, és hogy kiemelt kérdésként szükséges kezelni a digitális közmű fejlesztését.

Magyarország számára egyértelműen kitörési pont az IT szektor fejlesztése, ahogy ezt az  Európai Unió ajánlása is megfogalmazza – derült ki a 2008. november 20-21-én Siófokon tartott “E-Magyarország, e-kormányzat” konferencián, amelyen a kormányzat, a közigazgatás, az önkormányzatok és hazai ágazati nagyvállalatok szakemberei két napon keresztül folytattak párbeszédet Magyarország informatikai jövőjéről.

A rendezvényen kiderült, hogy az infokommunikáció világában tapintható közelségbe került egymáshoz a távközlés és az informatika, és az információs és kommunikációs technológiai (IKT) szektor egységes abban a kérdésben, hogy intenzívebbnek kell lennie az informatikai fejlődésnek Magyarországon. Ennek érdekében pedig szívesen látnák egy kézben az informatika és a távközlés irányítását. A digitális közműrendszerek fejlesztése kapcsán az állam és a piaci szereplők közös felelősségéről is szó esett, valamint a konferencia fontos kérdése volt az úgynevezett e-befogadás, vagyis a digitálisan leszakadó társadalmi rétegek felzárkóztatását célzó, 2008-ban Európa-szerte kiemelt program.

A kormányzat és önkormányzatok képviselői, a szakmai szervezetek és az ágazatot képviselő vállalatok teljes megállapodásra jutottak abban, hogy az információs társadalom kialakítása az egyik legfontosabb aktuális feladat. Ennek kapcsán fogalmazódott meg, hogy nagy kihívás lesz az internetet használni nem tudók bevonása a szinte minden területen uralkodóvá váló elektronikus szolgáltatásokba.

Követendő példa lehet az Egyesült Királyság esete, ahol 17 millió ember egyáltalán nem fér hozzá az internethez annak ellenére, hogy 10 fontért (kb. 3 ezer forint) elérhető szélessávú internet és számos ingyenes laptopot is elérhető tettek a rossz szociális környezetben élők számára.

A brit kormány is napirenden kezelte a digitális szakadék szélesedését, ezért 2008. január elsejével kinevezték Anglia első a digitális befogadással foglalkozó miniszterét. A miniszter és segítői azon dolgoznak, hogy Anglia nonliner-ei (az internethez hozzá nem férők) számát csökkentsék. Ennek érdekében egy 70 pontos akciótervet dolgoztak ki, melyet iparági szereplőkkel egyeztetnek.

A társadalomban érezhető digitális szakadék immár nem földrajzi kérdés, már nem a városok kiváltsága az internet, a vidéki településeken is hozzáférhető a világháló. A digitális távolság a szegénységhez és a társadalmi nélkülözés miatt nő. Arra kellett rádöbbennünk, hogy a digitálsi szakadék nem csak egy tényezője a társadalmi kirekesztettségnek, hanem egy oka is – mondta Abigail Stevens, a UK Online Központ szóvivője. Anglia szerte több mint hatezer hasonló központ várja a polgárokat, hogy hozzáférjenek az internethez.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés