Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem tudni, idén is meglesz-e a Telekom-osztalék

Dotkom

Nem tudni, idén is meglesz-e a Telekom-osztalék

Bár a Magyar Telekom osztalékpolitikája nem változott, egyelőre korainak tartják a kérdést, hogy az idén is kifizetik-e a szokásos, részvényenkénti 74 forintot. A cég idén 5-6 százalékos bevételcsökkenéssel számol.

Idén a tavalyinál 5-6 százalékkal alacsonyabb árbevételre számít a Magyar Telekom, de a csökkenés elsősorban a macedóniai és a montenegrói árfolyamváltozások következménye lesz, ezektől megtisztítva az adatok hasonlóak a 2009-eshez – mondta el Tilo Kusch egy tegnapi sajtóbeszélgetésen. A társaság pénzügyi vezetője kiemelte, hogy az EBITDA-ra és a cash flow-ra koncentrálnak elsősorban, az adózott bevételre kevésbé, mert jelentős költségcsökkenéssel járó beruházásokat terveznek. A pénzügyi vezető az arra vonatkozó kérdést egyelőre korainak tartja, hogy a 2010-es év “túlélése” után is kifizetik-e a 74 forintos osztalékot, mindazonáltal a cégvezető hangsúlyozta, hogy a társaság osztalékpolitikája nem változott. A cég pénzügyi vezetője azt is elmondta, hogy a közelmúltban tartott angliai road show-n nem garantáltak osztalékot, de az osztalékot igyekeznek fenntartani.

Arról is beszámolt, hogy folyik a cég átalakítása, aminek legfőbb oka, hogy az elmúlt időben folyamatosan csökken a hangszolgáltatásból származó bevétel, ezért újabb források után kell nézniük, amit főként a rendszerinformációban és az informatika terén igyekeznek megtalálni. Jóllehet ezen szolgáltatások EBITDA-marginja alacsonyabb, de ez kiegyenlítő hatással lesz a CAPEX-re, aminek visszavágása várható idén – tette hozzá Tilo Kusch.

A cég jelenlegi felső vezetésének nincs érintettsége a társaság macedóniai leányvállalatánál feltárt gyanús szerződések kapcsán. Arról, hogy a régi vezetésből kik keveredhettek gyanúba, nem lehetnek információi a cég vezetésének – fogalmazott Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója. Az utóbbi időben a sajtóban felröppent a cégvezető esetleges távozása. Ennek kapcsán Mattheisen azt mondta, hogy az érvényben lévő megállapodás szerint 2011-ig szól a cég vezetésére vonatkozó szerződése, vagyis bő két éve van még hátra a társaság élén, s a cég igazgatósága támogatja.

A Magyar Telekom úgy döntött, hogy a magyar kiskereskedelmi energiapiacon kiterjedt értékesítési hálózatára építve földgáz- és villamosenergia-viszontértékesítésbe kezd – jelentette be a társaság a BÉT honlapján. Az energiapiaci belépéssel a cég szélesíteni kívánja szolgáltatási körét a meglévő ügyfelei számára, illetve új telekommunikációs ügyfeleket kíván szerezni. A piaci reakciók és az ügyfél-elégedettség felmérése érdekében a Magyar Telekom első lépésben idén áprilistól lakossági és üzleti ügyfeleinek csak meghatározott körében indít villamosenergia- és földgázpiaci szolgáltatást. A társaság e kezdeti lépést követően, 2010 második félévében mérlegeli az energiapiaci szerepvállalás további lehetőségeit.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés