Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világnak kell a Microsoft XML-je

Dotkom

A világnak kell a Microsoft XML-je

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) közölte a résztvevő szabványügyi testületekkel az ISO/IEC DIS 29500 (Ecma 376 Office Open XML fájlformátumok) ratifikációjáról tartott előzetes szavazás eredményét.

Az összes határozott állásfoglalást tartalmazó szavazat 74 százaléka, vagyis 51 ISO tag támogatta az Open XML-t. A szabványügyi testületek nemcsak szavaztak, hanem igen értékes szakmai észrevételeket is tettek, amelyek a specifikáció színvonalát hivatottak pontosítani, javítani. Több olyan tagország is volt, amely kijelentette, hogy támogatni fogja az Open XML formátumot, ha az általa észrevételezett problémákat megfelelően orvosolják a folyamat utolsó – várhatóan 2008 márciusában záruló – szakaszában. Egyetlen korábbi dokumentum-formátum szabványosításában sem volt ilyen széleskörű a részvétel, hiszen az Open XML vizsgálatában mintegy 87 ország működik közre valamilyen módon. A folyamat e szakaszában ötvenegy ISO tag nyilvánította ki támogatását az Open XML mellett, ami kedvező eredmény az ISO-ban korábban tárgyalt ODF 1.0 formátumot támogató 32 és a PDF/A-1-re leadott 15 végső szavazathoz képest. E széleskörű részvétel és támogatás összhangban áll az Ecma Office Open XML fájlformátumok platformokon átívelő népszerűség-növekedésével, amelyet a legkülönbözőbb szállítók (Apple, Novell, Corel, Sun, Microsoft, Java fejlesztők és Linux disztribútorok) termékei is bizonyítanak, és ami világszerte valódi értéket teremt a felhasználók számára.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Szabványügyi Testület (MSzT) augusztus 31-i megismételt bizottsági ülésen sem sikerül dűlőre jutni a szabvány elutasításának, vagy támogatásának ügyében, ezért Magyarország a továbbiakban nem szólhat bele a szabvány alakításába.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés