Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kína lop, csal és…

Dotkom

Kína lop, csal és…

…hivatalosan mindent cáfol. A hackerbotrány tovább gyűrűzik.

Tegnap írtunk arról, hogy az Egyesült Államok állítása szerint a kínai Népi Felszabadító Hadsereg (NFH) digitális hadviselésre kiképzett egysége(i) betört(ek) az észak-amerikai ország védelmi minisztériumának számító Pentagon számítógépes rendszerébe. A helyi hálózat jónéhány gépét leállították, és az sem kizárt, hogy hozzáférhettek az esetlegesen Irán ellen indítandó katonai lépések terveinek egy részéhez, számolt be a történtekről a hét elején a Financial Times. További részletek itt.

Mára a rizs hazájának vezetése hivatalos cáfolatot adott ki, vagyis azt állítja, hogy egyáltalán nem áll állami felügyelet alatt olyan hackercsapat, ami mostanában betört volna a Pentagon számítógépes rendszerébe. A kínai rezsim az USA korábbi kijelentését a hidegháborús gondolkodás termékének nevezte; és tartja magát a „merkeli úton”. Alig egy hete ugyanis hasonló vádakkal illették a távol-keleti országot: akkor járt kommunista országban hivatalos látogatáson Angela Merkel, Németország kancellárja. Merkel felrótta a magas rangú kínai vezetőknek, hogy országuk gazdaságát a nyugati fejlesztések leírásának ellopásából pörgetik fel, nem veszik figyelembe a szellemi jogok védelmét, sőt, burkoltan a kémkedés vádja is elhangzott a politikusasszony szájából. Kína akkor is igyekezett elhárítani a felelősséget, arra hivatkozva, hogy semmilyen, államilag támogatott ipari kémkedés nem zajlik.

„Néhányan vad vádakkal szembesítik Kínát… teljesen alaptalanul; ez a hozzáállás hidegháborús mentalitásra utal.” – mondta Csiang Ju, az ország külügyminiszterének egyik szóvivője. Peking ugyanakkor vitathatatlanul komoly összegeket áldoz a védelmi fejlesztéseiből fejlett technológiák kifejlesztésére és alkalmazására, ideértve a számítástechnikával kapcsolatos modernizációkat is. A szóvivő hölgy szerint azonban a kormányzat ugyanúgy áldozata is a számítógépes támadásoknak, mint bármely másik, fejlett ország.

Érdekes módon, habár a felek másképp látják az esetet, egyikük sem cáfolta a betörés tényét – az tehát biztosnak tűnik, hogy hackerek jártak a Pentagon rendszerében. Egy korábbi, a védelmi minisztériumban dolgozó állami alkalmazott szerint a NFH a történtekkel demonstrálni akarta erejét és felkészültségét, azaz meg akarta mutatni: meg tudja bénítani (legalább részletegesen) az USA védelmi minisztériumának működését. Az ex-hivatalnok szerint egy esetleges kínai-amerikai konfliktusban hasonlóképpen léphet fel a hacker-hadtest, de jóval nagyobb mértékben okozhat fennakadást.

A Financial Times jelentése szerint a Pentagon már nagyjából tudja, milyen információk szivároghattak ki a rendszerből, és állításuk szerint a kijutott adatok nagy része nem minősül titkosnak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés