Connect with us

Hirdetés

technokrata

A jegyrendszer alkonya

Dotkom

A jegyrendszer alkonya

Utalványok helyett elektronikus kártya.

Bár a kafetéria hatékonyan növeli a dolgozók elégedettségét, és egyre több vállalatnál működik ilyen rendszer, az ezzel kapcsolatos adminisztráció jelentős többletmunkát jelent a HR osztályok részére. Ezt egyrészt informatikai támogatással lehet kezelhetőbbé tenni házon belül, a munkavállalók számára pedig utalványok helyett elektronikus kártya alkalmazásával.

Most egy hazai cég jelentkezett ilyen újdonsággal a francia vállalatok által uralt magyar piacon. A Pannon Tikett Kft. új, ResTikett kártya nevű, papír alapú ételutalványokat kiváltó rendszerével mindenki jól járhat: az elfogadóhelyeknek nem kell a csekkeket gyűjteniük, a vásárlók pedig – az eddigi gyakorlattal szemben – annyit fizethetnek, amennyiért vásároltak. A nagyjából évi 20-25 milliárdos melegétel-utalvány szegmensbe áramló pénz minimum 4-5 ezer elfogadóhelyen keresztül jut vissza a kereskedelembe.

Az eddigi papíralapú utalványok helyett elektronikus kártyára is utalható az étkezési hozzájárulás. A ResTikett kártyarendszert kifejlesztő Pannon Tikett Kft. szerint ez a megoldás mindenkinek kedvezőbb: a dolgozóiknak étkezési hozzájárulást adó vállalatok olcsóbban juthatnak hozzá a termékhez, mivel megszabadulnak a nyomdai és az adminisztrációs költségek nagy részétől. A cégnek mindössze annyit kell tennie, hogy átutalja az utalványok értékét a kibocsátóhoz, amely kiállítja a kért számú elektronikus kártyát, s ezek keretét azután minden hónapban fel lehet tölteni.

A rendszer az utalványokat fogadó vendéglátóhelynek is korszerűbb megoldást jelent: a papíralapú tikettel ellentétben nem kell több hetet várniuk arra, hogy pénzükhöz jussanak, mivel az elszámolás és az adminisztráció elektronikus úton zajlik. A hagyományos utalványokat ugyanis össze kell gyűjteni, postázni kell, s csak ezt követően kaphatják meg a levásárolt összeget.

Az ResTikett kártya a dolgozónak azért jó megoldás, mert azzal pontosan annyit fizethetnek, amennyiért vásároltak. Ma a több címletben kiadott utalványokkal ez a legtöbb esetben nem lehetséges, mivel a beváltóhelyek azokból nem adhatnak vissza.

Az újdonság jövője szempontjából fontos kérdés, hogy az elfogadó terminálok milyen ütemben terjednek. A Pannon Tikett tervei szerint év végére már több mint 600 helyen lehet majd az új, kártya alapú megoldással fizetni. Ezzel együtt ahogy a bankkártya, mint fizetőeszköz sem szorította ki teljesen a papírpénzt, úgy nyilván ResTikett terminál sem lesz mindenütt. A kibocsátó cég derülátó, és 4-6 éves távlatban a piac 50-70 százalékát tervezi az újdonsággal elhódítani. Ez a becslés persze azzal számol, hogy Nyugat-Európához hasonlóan a jelenlegi 10 ezer forintról hazánkban is tovább emelkedik az adómentes étkezési hozzájárulás összeghatára.

A kártyák leolvasására alkalmas készülék GPRS kapcsolaton keresztül kommunikál a központtal, önálló áramforrással rendelkezik és hordozható. A kártyával való fizetés néhány másodpercet vesz igénybe. A terminált a Pannon Tikett Kft. térítésmentesen adja a vendéglátóhelyeknek és a kapcsolódó adminisztrációt is a szolgáltató vállalja.

A ResTikett kártya rendelkezik a Pénzügyminisztérium és a PSZÁF jóváhagyásával. A Pannon Tikettnek egy éven belül ez a második elektronikus kártyaterméke, az első a Volksbank Ételkártya volt, amely a hidegétel utalványokat váltotta ki.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés