Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hardveresen titkosított merevlemezek

Dotkom

Hardveresen titkosított merevlemezek

Winchesterek, beépített titkosítással.

Tavaly novemberben számoltunk be arról, hogy a Seagate kifejlesztett egy saját, a teljes merevlemezt titkosítani képes technológiát, melyet a hardverbe beépítetten nyújt a felhasználók számára. A Drivetrust technológia automatikusan működik: minden, a merevlemezre kerülő adatot titkosít, ezáltal elérhetetlenné teszi azok számára, akik nem ismerik a megfelelő jelszót a számítógép bootolásakor. Akkor arról is írtunk, hogy már elérhető a Drivetrust a Seagate DV35-ös típusjelzést viselő merevlemezeinél – ezeket digitális videofelvevőkben és egyéb, szórakoztatóelektronikai eszközökben alkalmazzák. Idén pedig megjelentek a notebookok számára tervezett változatok is (Momentus 5400 FDE 2 jelzés alatt), melyek a hordozható számítógépek tulajdonosai számára jelentenek védelmet.

Nos, ez utóbbiakat először a szintén kaliforniai ASI Comuter Technologies jóvoltából ismerheti meg a szélesebb közönség: a notebookpiacon viszonylag kis szerepet játszó forgalmazó a következő hónapban jelenteti meg azon hordozható számítógépeit (ASI C8015) a piacon, amelyekben a fenti Momentus winchesterek dolgoznak. A 80 GB-os tárkapacitással bíró merevlemezeken kívül egyébként egy ujjlenyomat-leolvasó is a biztonság fokozását hivatott szolgáltatni.

Habár elsőként, de nem egyedüli szereplőként hoz forgalomba az ASI hardveres titkosítással bíró merevlemezeket – a Seagate közlése szerint nagyobb forgalmazók is érdeklődtek már a készülék iránt, ezekkel év közepére köthet megállapodást a cég. Azt azonban tudni kell, hogy nem a Seagate az egyetlen, amely vállalat ezzel a szegmenssel foglalkozik: már jó ideje a piacon vannak olyan megoldások, melyek szoftveresen kínálják az eltárolt információk védelmét. Ilyen alkalmazásokat fejleszt többek között a PGP és a Pointsec Mobile Technolgies is; de a Windows Vista bemutatkozásával az otthoni felhasználók is kipróbálhatják, milyen egy teljesen levédett winchestert használni. Redmond az úgynevezett Bitlocker titkosítási technológiája révén kínál védelmet a kíváncsi szemek elől.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés