Connect with us

technokrata

Hogyan építsünk számítógépet, 1. rész

Dotkom

Hogyan építsünk számítógépet, 1. rész

Egy rendszer építése során az első lépés a megfelelő komponensek kiválasztása. A következőkben bemutatott általános irányelvek segítenek elkerülni azokat a megszokott hibákat, amelyek könnyen kedvünket szeghetik.

Merevlemez választásakor eldönthetjük, hogy a teljesítményre, a kapacitásra vagy mindkettőre koncentrálunk. A Western Digital 150 GB-os Raptor modelljei egyértelműen vezetnek a SATA piacon, a lassú Seagate Barracuda 750 GB-os modell viszont kapacitásban vezető. A közepes, 300 GB-os modellek teljesítményben is közepesek, amint a HDD-slágerlistából is látszik.

A szükséges kapacitás attól függ, miket tárolunk, hiszen a Windows maga ritkán foglal el 4 GB-nál többet, még hónapok múltán is. A programok nagyjából ötször ennyit foglalnak, míg egyetlen játék 4 GB-ot is elfoglalhat! A DVD-k 8.4 GB-ot foglalhatnak, így hamar megtöltik a winchestert.
Ne feledjük, hogy a merevlemezek a tányérokat kívülről befelé telítik, így érdemes az operációs rendszert egy kisebb partícióra tenni a diszk elején.
A tipikus rendszerek egy nagy diszket használnak, viszont van megoldás a plusz teljesítmény vagy kapacitás eléréséhez. A RAID 0, 1 és 0+1 módokat ma már több alaplap támogatja, a RAID 5-öt azonban még kevés.
Az egyes módok rövid leírása következik:


    * 0 (striping): több diszk között szórja szét az adatokat, így elméletben n-szer gyorsabb lesz a rendszer. A fő hátrány, hogy ha egy diszknek vége, minden adatunk elvész.
    * 1 (mirroring): az adatok több diszk között vannak tükrözve, így tetszőleges redundancia biztosítható. Hátrány a diszkek összes kapacitásának feleződése.
    * RAID 0+1: négy vagy többszöröse a szükséges diszkszám. Ha az egyik 0-s tömbnek vége, a másik átveheti a szerepét. A kapacitás az összes fele.
    * RAID 5: az adat-visszaállítás érdekében paritásbitek nyújtanak védelmet. Egy diszk kapacitása vész el, viszont a teljesítmény n-1-szeres.

A RAID 5 paritásbitjeit rendszeresen ki kell számolni, ami szoftveres úton visszafogja a teljesítményt. A RAID 0 és 1 kis CPU-terhelést okoznak. A játékosoknak nem fontos a hosszútávú adatvédelem, ezért válasszák a 0-t, míg az értékes adatokkal dolgoznak ott a RAID 1.
A Tom’s Hardware Guide többféle vezérlőt megnézett, így az előnyök és hátrányok megismerhetők.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés