Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb javítatlan hiba fenyegeti a Windows-okat

Dotkom

Újabb javítatlan hiba fenyegeti a Windows-okat

Veszélyben az Office-t használók.

A Microsoft bejelentette, hogy vizsgálja azt az új, javításra váró sebezhetőséget, melyet a Powerpointban fedeztek fel nemrég. Egyben elismerte a vállalat a céges blogon keresztül, hogy a támadási kód mintája, ami képes kiaknázni a biztonsági rést, már a múlt héten terjedni kezdett az Interneten. Ez azért különösen veszélyes, mert egy erre a hibára alapuló támadás a felhasználó egész rendszerét kiszolgáltathatja a távoli behatolónak.

Alexandra Huft, a Microsoft Security Response részlegének képviselője szerint az úgynevezett koncepcióbizonyító (proof of concept) ismertető lehetővé teszi egy támadó számára, hogy egy speciális feltételeknek megfelelően létrehozott Powerpoint állománnyal kódot futtasson a gyanútlan internetező számítógépén. Huft szerint azonban arról még nem kaptak tájékoztatást, hogy valaki ellen már megpróbálták volna kihasználni a nemrég felfedezett sérülékenységet.

Redmond közlése értelmében a hiányosság a Powerpoint 2003-as változatát érinti, ami azért is kínos a Microsoft számára, mert ehavi patch-csomagjában több olyan sebezhetőséget is kiiktatott (részletek itt és itt), amely a prezentációkészítő és -tartó szoftvert érintette – ezek szerint közel sem mindet. A dán, IT-biztonsággal foglalkozó Secunia és a francia French Security Incident Response Team (FrSIRT) szerint a korábbi változatok is érintettek; a két szervezet a lehető legmagasabb minősítéssel illette a veszélyességi skálán a biztonsági rést.

Patch Tuesday – Zero-day Wednesday
Ismeretes, hogy a Microsoft minden hónap második keddjén jelenteti meg új javításait – ezt az angolszász területeken patch-keddnek nevezik. A fogalom mellé egy újabbat is lehet megtanulni, a „nulladik nap szerdát” – ugyanis egyre több szakértő vélekedik úgy, hogy egyes biztonsági rések megjelenését kifejezetten az előző havi patch-ek közzétételét követő napra időzítik. Így történt ez a fent említett Powerpoint hibával is: a múlt hét szerdáján került ki az Internetre a koncepcióbizonyító kód.

A Microsoft tehát lehet, hogy ismét rákényszerül a tervezett idő előtti javításra – ahogy erről néhány hete mi is írtunk a Terminalon.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés