Connect with us

Hirdetés

technokrata

15 évet is kaphatnak online zsarolásért

Dotkom

15 évet is kaphatnak online zsarolásért

Egy hete írtunk arról az orosz bandáról, mely számos online brit fogadóirodát zsarolt meg – kiderült, hogy ezért akár 15 évig is rács mögé kerülhetnek.

Három embert tartóztattak le a hatóságok – orosz bűnözőkre csaptak le, akik abból éltek, hogy website-ok üzemeltetőit zsarolták. A cybermaffia megfenyegette a célpontokat: ha nem fizetnek, tönkreteszik webhelyeiket – azaz gyakorlatilag védelmi pénzt hajtottak be a károsultakon. Elsősorban online fogadóirodákat zsaroltak meg, köztük számos nagy brit szervezetet is. Az áldozatok megpuhítása végett többször is megtámadták a fogadóirodák webhelyét. Az orosz nemzetiségű zsarolók az adott szervezet szolgáltatását igénybe venni szándékozók számára biztosított nyilvános e-mailcímeken keresztül léptek kapcsolatba az érintettekkel, melynek során 10-30 ezer font közötti összegeket követeltek. Arra figyelmeztették a célpontokat, hogy amennyiben nem fizetnek, akkor DDoS-támadás áldozatává válik a webhelyük, azaz órákra lebénítják az adott szervezet internetes elérhetőségét.

Értesülések szerint az összes brit fogadóiroda visszautasította a zsarolás teljesítését és felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, ám anyagilag nem feltétlenül jártak jobban. Az extra költségek, mint például a támadások miatt leállt szolgáltatások visszaállítása miatt egyes cégeknek közel 200 ezer dollárjába került az elhárítás, ami jóval nagyobb kiadást jelent, mintha kötélnek álltak volna.

A brit és az orosz együttműködés révén egyébként Szentpéterváron, Szaratovban és Sztavropolban csaptak le a banda helyi tagjaira. Tegnap tartottak egy sajtótájékoztatót Moszkvában a történtekről, és ott újabb részleteket árultak el. Kiderült például, hogy a fogadóirodák összes kára mintegy 40 millió fontra tehető (körülbelül ennyire teszik a forgalomkiesés miatti hiányt), s az is ismerté vált, hogy összesen kilenc irodát érintett az eset. Az öt gyanúsítottból egyébként már hármat elkaptak, a másik kettőről pedig annyit árultak el az orosz hatóságok, hogy 20-21 éves, jólképzett fiatalemberekről van szó. Amennyiben bűnösnek találják őket, akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés