Connect with us

Hirdetés

technokrata

Los Alamos: újra biztonságban az atomtitkok?

Dotkom

Los Alamos: újra biztonságban az atomtitkok?

Újraindulhatott a munka az Egyesült Államok nukleáris kutatásokkal (is) foglalkozó laboratóriumában – legalábbis részlegesen.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a hónap elején ismét kínos incidens történt az Amerikai Egyesült Államok (nukleáris) fegyvereket (is) kutató los alamos-i laboratóriumában: szőrén-szálán eltűnt néhány olyan lemez, amelyen titkos adatokat tárolt az intézmény. Ezt követően a laboratóriumot le is zárták egy időre. Ezzel párhuzamosan bezárták az összes intézetet, ahol olyan titkos munkák folynak, melyeknél a továbbiakban nem engedhető meg az eltávolítható lemezek befogadására képes meghajtókkal felszerelt számítógépek jelentette kockázat. Ezeken a helyeken le is állították a munkákat addig, amíg megtörténik az érintett eszközök eltávolítása – igaz, ez csak pár napot vesz igénybe, s nem tart hetekig. A gyors munka bizonyítéka a los alamos-i kutatólaboratórium újranyitása.

Igaz, egyelőre még csak a korábbi munka közel egyötöde folytatódhat, de az intézet vezetői szerint rövid időn belül az egész komplexum ismét teljes mértékben működni fog. A számítógépek lecserélése mellett ugyanis további biztonsági intézkedéseket is hoznak, bár azt nem árulták el, hogy ezek mik lesznek. Az viszont ismertté vált, hogy a projekt külön menedzsert és IT-csapatot kapott, így bizonyára többről van szó, minthogy csupán a kutatók figyelmét hívnák fel arra: ne vigyék haza az adatokat hordozható eszközökön.

Vállalati szinten is hasonló problémákkal kell szembenézniük a gazdasági szereplőknek: a Gartner nemrég azt tanácsolta, hogy a cégek fontolják meg a hordozható tárolóeszközök, mint például az Apple iPodjának munkahelyekről való kitiltását. A Gartner szerint egyrészt ezzel a határozott intézkedéssel csökkenthető lenne a vállalati hálózatokba behurcolt malware-fertőzések (spyware-ek, trójai programok) száma és kockázata, másrészt kevesebb lehetősége lenne a munkahelyi, titkos üzleti adatokra utazó tolvajoknak is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés