Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mi, kié? – tiszta víz a EuroWeb-Elender pohárban

Dotkom

Mi, kié? – tiszta víz a EuroWeb-Elender pohárban

Rövid összefoglalónkat a Nemzeti Hírközlési Hatóság tanulmánya alapján készítettük a hazai befektetői csoportokról az EuroWeb-Elender fúzió kapcsán.

Mint ismeretes, az Euroweb International és a Wallis Csoport többségi tulajdonában álló Elender Üzleti Kommunikációs Rt. részvényeseinek képviselői 2004. február 23-án aláírták az Elender Rt. 100%-ának Euroweb International felé történő értékesítéséről szóló adásvételi szerződést. Az Elender megvétele iránt több cég is érdeklődött az elmúlt időszakban. Az Euroweb International elnök-vezérigazgatója, Törő Csaba az Econewsnak elmondta, az Elender megvételére mintegy 2 hónap múlva kerülhet sor, a versenyhivatali engedélyek beszerzése után. Mint mondta, az Euroweb és az Elender összeolvadásával a legnagyobb magyarországi független Internet-szolgáltató jön létre. A két cég “bekonszolidálásával” 2004 második negyedévétől az Euroweb International bevétele éves szinten 43 millió dolláros lesz, ami 300 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az Elender Üzleti Kommunikáció árbevétele 2003-ban 22,5 millió dollár volt. Az Euroweb Internetaional az elmúlt héten arról írt alá szándéknyilatkozatot, hogy a Pantel 51 százalékos részének megvételével 100 százalékra növeli részesedését a magyarországi Euroweb Internet-szolgáltatóban.

Az Elender jogelődje az 1990-ben alakult számítástechnikai vállalkozás, a 100%-ban magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Elender Computer Kft. volt. A vállalat 1995 őszén Magyarországon az elsők között indította Internet-szolgáltatását, a 90-es évekre a hazai IT-piac meghatározó szereplőjévé vált, majd az évtized végén a piacvezető üzleti Internet-szolgáltatók közé került. A cég a hazai közoktatási intézmények hálózatának, az Írisz-Sulinetnek volt a szolgáltatója 1997-től. Sokakban ellenérzéseket váltott ki, hogy a kormány által kiírt tenderen az akkor még igencsak aprócska Elender nyert, s ötéves időtartamú szerződést kötött az oktatási tárcával. Mindez olyan nagy versenyelőnnyel párosult, amely a mai napig meghatározza a cég életét. Egyesek szerint nyilvánvaló volt, hogy a közbeszerzési eljárásból éppen kitiltott Matáv mozgatta a szálakat a háttérből, ugyanis az Elender egyik fő alvállalkozója a Matávcom Kft. (Matáv leányvállalat) volt, emellett a Deutsche Telekom (Matáv anyavállalat) és a France Telecom által létrehozott Global One biztosította a szükséges nemzetközi kapcsolatot. Az Elender a 64 Kbps sávszélességet ISDN-kapcsolattal kívánta biztosítani az iskolákban, annak ellenére, hogy nem ez a tipikus módja az állandó hálózati kapcsolatok létrehozásának, viszont ez alkalmas egyszerre adat- és hangátvitelre. Az ország kétharmadán hangátviteli koncesszióval rendelkező távközlési szolgáltatónak viszont csak a Matáv bizonyult. A többi pályázó helyzete így nem csoda, ha végképp ellehetetlenült, hiszen ha meg is nyerték volna a tendert, egy hét alatt több mint 2000 közintézményben kellett volna megoldaniuk az általuk kínált Internet-szolgáltatást. A Sulinet-szerződés megkötése után két évvel, 1999. szeptemberében a világ legnagyobb független Internet-szolgáltatója, a PSINet Inc. megvásárolta – 8 milliárd forintért – az Elender 75 százalékban magánkézben, 25 százalékban az Advent International és Equinox Ventures befektetési alapok tulajdonában levő részvényeinek 100%-át. Többek között ez a két kockázati tőketársaság volt segítségére a Synergon tőzsdére jutásának.

2000. júliusától az Elender ügyfeleit két cég szolgálta ki, az üzleti előfizetők a PSINet Magyarország Rt.-hez tartoztak, az egyéni felhasználók pedig az Inter.net Rt.-hez. 2001. októberben a cég eladta a Webigen Rt.-ben – amely alapvetően üzleti tartalomszolgáltatással foglalkozott – meglévő részvénypakettjét az addig is többségi tulajdonos Wallis Rt.-nek. 2002. májusában a PSINet BV Europe, így annak leányvállalata, a PSINet Magyarország is új külföldi befektetők tulajdonába került. 2002. második felében a magyar informatikai piacon jelentős, figyelmet érdemlő esemény történt: 2002. második felében a PSINet Magyarország Kft. egykori tulajdonosai, köztük Kóka János és Lepp Gyula, 23 %-ban, illetve a jogelőd társaság alapítója a Wallis Rt. 77 %-ban közösen megszerezte a PSINet Magyarország Kft.-t, azaz ismét magyar tulajdonba került a társaság. A tulajdonosváltás után – melyet az amerikai anyavállalt csődje okozott – a cég visszavette egykori nevét: Elender Üzleti Kommunikáció Kft. néven működött tovább. Az új cég egyúttal megvette a Webigen Rt. 100%-át, amelynek korábbi tulajdonosai 59 százalékban a Wallis, 33 százalékban a Vivendi Telecom Hungary és magánszemélyek voltak.

A Wallis Csoport először 1993-ban lépett be a távközlési piacra, ugyanis alapító tulajdonosa volt a Pannon GSM-nek. A csoport 2000-ben az Elenderrel közösen megalapította a Webigen Rt.-t. Majd 2002 szeptemberében az Elenderből időközben PSINetté vált Internet-szolgáltatót szerezte meg. A cég jelenleg Elender Üzleti Kommunikáció néven működik. A Webigen Rt. egyik legnagyobb befektetése 2002-ben az Index.hu Rt. részvényei 31 százalékának megvásárlása volt.

A holland KPN Telecom korábban meghatározó szereplője volt a magyar távközlési piacnak több magyarországi távközlési vállalkozásban meglévő érdekeltsége révén. A KPN Telecom BV 1998. végén megvásárolta a Wallis csoporthoz tartozó MédiaTel Holding Rt. 15,18%-os részesedéseit, így közvetve növelte meg Pannon GSM-beli tulajdonhányadát. 2001-ben azonban gazdasági okokból döntés született legnagyobb magyarországi befektetésének, a Pannon GSM részvényeinek (44,66%-os tulajdonrész) értékesítéséről, a tényleges tulajdonváltás viszont csak 2002. folyamán valósult meg. Az EuroWeb Internationalen keresztül további jelentős tulajdonnal bír a hazai Internet-szolgáltató EuroWeb cégben, valamint meghatározó tulajdonrésszel rendelkezik az alternatív szolgáltató Pantel Rt.-ben, jóllehet korábban kísérletet tett magyarországi érdekeltségei eladására.

A PanTel Távközlési és Kommunikációs Rt.-t 1998. április elején alapították. A vállalatban jelenleg több mint 75%-os érdekeltséggel képviselteti magát a holland KPN távközlési vállalat. A magyar tulajdont a MÁV Rt. és a PT Invest Rt. (amelynek tulajdonosa a KPN és a KFKI Számítástechnikai Rt.) képviseli. A MÁV-val 1999-ben kötött megegyezés alapján a 3.400 kilométer hosszú gerinchálózatát a vasúti nyomvonalak mentén építette ki. A vállalat elsősorban az üzleti kommunikációs piacon végez adatátviteli szolgáltatásokat, zárt célú telefon, integrált számítástechnikai-telefon szolgáltatást és Internet Protokoll technológián alapuló virtuális magánhálózati szolgáltatást nyújt. Az országhatáron átnyúló hálózati infrastruktúrája révén a vállalat fontos szereplője a nagykereskedelmi távközlési piacnak. Az irányítása alá tartozó EuroWeb cég által pedig több Internet-szolgáltatónak nyújt nemzetközi Internet-csatlakozást. 2001. nyarán megvásárolta a Mol Rt.-től annak belső telekommunikációs szervezeti egységét, a Moltelecomot (így körülbelül 600 kilométer optikai hálózathoz jutott), amely PanTel TechnoCom Kft. néven folytatta tovább tevékenységét. A KPN nemzetközi stratégiájának változása és jelentős eladósodottsága miatt 2001-ben megpróbálta értékesíteni a Pantel Rt.-ben meglévő részesedését. Megfelelő ajánlatok híján erre akkor nem került sor.

Az EuroWeb Kelet-Európa egyik jelentős Internet-szolgáltatójának hazai képviselője. A három magyarországi Internet-szolgáltató (EUnet Hungary, E-NET Hungary és Internet Hungary) fúziójával létrejött cég a holland KPN-csoport érdekeltségébe tartozik. A tulajdonosok 1997. elején írták alá a megegyezést az amerikai Hungarian Teleconstruct Corp. HTEL céggel, mely az új közös vállalat, az EuroWeb Rt. megalakulását rögzítette. 1998. novemberében a PanTel Rt. 51%-os tulajdonosi részesedést szerzett az EuroWeb Rt-ben. 2000-ben megvásárolta és magába olvasztotta az Internet-szolgáltató Írisz-t, 2001. januárban pedig az egyik legjelentősebb hazai internetes portált, az azóta megszűnt Internetto-t vásárolta fel, melyet önálló részvénytársaságként működtetett tovább. Ezt követően az intemetto.hu domaint, valamint az ezekhez kapcsolódó jogokat értékesítette és NeoPhone Szolgáltató Rt.-re keresztelte át a céget. Az EuroWeb Rt. 2002. áprilisában átvette az alapvetően ingyenes Internet-szolgáltatást nyújtó FreeStart menedzsment- és operációs jogait. majd 100 százalékos irányítást biztosító befolyást szerzett a Freestart Kft.-ben.

Az Index.hu és az EuroWeb 2002-ben együttműködési megállapodást kötött, melynek alapján az Index.hu „megvásárolta” (hirdetési felületekért elcserélte) az Eurowebtől az Internetto márkanevet, az internetto.hu domaint, valamint az ezekhez kapcsolódó jogokat, és sikeresen bezárta a konkurensnek számító szerkesztőséget. A Webigen Rt. ezután nem sokkal szerződést írt alá az Index.hu Rt. részvényei 31 százalékának megvásárlásáról, melynek egyik fő célja az volt, hogy az Index.hu kilábaljon az internetes ágazatot sújtó recesszióból, és nyereségessé váljon az új tulajdonosok nyújtotta lehetőségek által.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés