Connect with us

Hirdetés

technokrata

Környezettudatos ötletek nyerték az idei START Programot

start

E-Környezetvédelem

Környezettudatos ötletek nyerték az idei START Programot

Környezettudatos ötletek nyerték az idei START Programot

Második alkalommal hirdette meg a Nemzeti Tehetség Központ a START Programot, amely a fiatalok start-up vállalkozásának beindítását támogatja.

A megmérettetésen három témakörben, közel 250 jelentkező pályázott innovatív ötleteivel. A 20 nyertes csapatból a Malom-projekt és a Smobya fejlesztő csapata nyerte el a további 5-5 millió forintos vállalkozásindítási támogatást, mellyel előrelépés érhető el a környezetszennyezés csökkentésében. Emellett különdíjban is két projekt részesült. Az egyik csapat ötletének fókuszában a verbális kommunikációban akadályozott emberek életminőségének javítása, míg a másikéban a precíziós mezőgazdaság fejlesztése áll. A Design Terminal szakmai támogatásával megvalósuló kéthónapos képzési folyamatot egy Demo Day zárta. A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretén belül valósul meg.

Idén közel 250 fiatal ötletgazda jelentkezett a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal által meghirdetett START Programra. Az innovátorokat ezúttal is az a közös cél motiválta, hogy megoldásukkal a magyar társadalmat segítsék, és ebből a törekvésből sikeres vállalkozást építsenek.

A magyar kormány elkötelezett a tehetséggondozás és az innováció támogatása mellett

– kezdte köszöntőjét Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte, hogy a Nemzeti Tehetség Program folyamatos lehetőséget biztosít a hazai és határon túli fiataloknak, hogy kibontakoztathassák tehetségüket. Ennek keretében hirdették meg a Start Programot, amely egy különleges vállalkozásfejlesztő ösztöndíjprogram.

Három új, napjaink kihívásait érintő témakörben lehetett idén beadni a jelentkezéseket, ezek az alábbiak: egészségügyi és szociális kérdéskör, ötletek zöld küldetéssel, valamint megoldások a közösségért. A szervezők valós problémákra megoldást kínáló innovatív, piacképes ötleteket vártak a megmérettetésre. A versenybe jutott 20 csapat két hónapos intenzív inkubációs programban vehetett részt, amely felkészítette őket a programot záró Demo Day-re. A 3 millió forintos kezdőtőke mellett a képzés révén, a versenyen kívül is jól hasznosítható tudást kaptak a résztvevők, vállalkozásuk elindításához és fejlesztéséhez.

A Demo Day-re a jelentkezők izgalmas, változatos megoldásokkal érkeztek például az egészségügyi szolgáltatások, különböző betegségek megelőzése, a környezeti tudatosság fejlesztése, illetve az elszigetelődés nehézségeire reagáló, vagy épp a mentális egészség fejlesztését célzó kezdeményezések kapcsán. Vállalkozásuk elindításához a zsűri végül a Malom-projekt és a Smobya fejlesztő csapata részére ítélt meg további 5-5 millió forintos támogatást. A Malom Projekt újrahasznosított műanyagkeretet kínál látássérült gyermekek számára, a Smobya csapata pedig mikrobiális bőrt fejleszt azért, hogy a divatipar ökológiai lábnyoma kisebb legyen.

Ezúttal a két nyertes csapaton felül a szakmai zsűri két különdíjat is kiosztott. Az egyik elismerést a Green Engine csapata egy olyan applikációval nyerte, amely beltéri farmoknak segít a hatékony földművelésben. Ők a Nemzeti Tehetség Központ jóvoltából Londonba utazhatnak, hogy egy ottani Demo Day-en bemutathassák ötletüket, vállalkozásukat. Az idei Kulturális és Innovációs Minisztérium-különdíjas “Verbalio” pedig olyan appot fejleszt, amely a verbális kommunikációban akadályozott embereknek nyújthat hatalmas segítséget.

A Nemzeti Tehetség Központ sokszínű tevékenysége során arra törekszik, hogy a kiemelkedően tehetséges fiatalok számára az érvényesüléshez szükséges feltételeket biztosítsa. A START ösztöndíj alapú támogatással olyan elképzeléseket segítenek, amelyek fókuszában Magyarország saját erőforrásra épülő fejlesztései állnak. A Design Terminal egyik legfőbb célkitűzése a tehetséggondozás, valamint, hogy ráébressze a fiatalokat arra, hogy saját vállalkozáson dolgozni folyamatos motivációt, élethosszig tartó fejlődést jelent.

A Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjával évente 300-350 ezer fiatal kaphat támogatást ahhoz, hogy tehetségét kibontakoztathassa.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés