Connect with us

Hirdetés

technokrata

Királynők a várban: ilyen volt a 8. Világsakkfesztivál

Esemény

Királynők a várban: ilyen volt a 8. Világsakkfesztivál

Királynők a várban: ilyen volt a 8. Világsakkfesztivál

A georgiai iskolapadoktól egészen a New York-i Time Square óriási kivetítőjéig eljutott a 2022-es Világsakkfesztivál híre

Október 8-án a sakk ünnepe töltötte be a Nemzeti Galériát Polgár Judit nyolcadik Világsakkfesztiválján, ahová tizenöt országból érkeztek előadók.

A fesztiválra több mint háromezren látogattak el és tízezrek követték online az eseményeket. A sakk ünnepe a tengerentúlig is eljutott: egész New York követhette a Time Square hatalmas kivetítőjén minden idők legjobb női játékosának nyertes lépéseit egy ikonikus játszmából a jelenlegi világbajnok ellen. Idén a szervezők azt a célt tűzték ki, hogy felhívják a társadalom figyelmét a lányok szerepének fontosságára a különböző tudományos területeken. 

Az idei fesztivál vezérfonalát a Nők a sakkban, nők a tudományban téma adta. Az azonos című programban mások mellett, David Smerdon ausztrál egyetemi professzor, sakk nagymester “Tények és mítoszok” című előadásában a sakk és a nemek kapcsolatáról beszélt, Rita Atkins matematikus, nemzetközi mester arról tartott előadást, hogy az egynemű iskolai oktatás hogyan növeli a lányok önbizalmát és érdeklődését a STEM-tárgyak iránt, és ez hogyan befolyásolja döntéseiket a továbbtanulásban, Barabási Albert-László hálózatkutató pedig a nők tudományos életben betöltött szerepéről szóló beszélgetésén elárulta: “Kutatások támasztják alá, hogy bár egyre több nő helyezkedik el a tudományos szakmákban, a nemek közti szakadék ennek ellenére érezhetően növekszik. Ez alapján úgy tűnhet, hogy a nők egy idő után eltűnnek a tudományos pályáról, ami miatt a férfiak felé billen a mérleg, pedig sokszor egyszerűen az történik, hogy a tudománynak a nagyközönség számára egy kevésbé látható területén folytatják a munkát: például igazgatói pozícióba kerülnek vagy dékánok lesznek egy egyetemen.”

“Fontosnak tartom, hogy a lányoknak legyen lehetőségük szabadon választani. Ne szűkítsük le előttük a területet. A tehetségem kibontakozásában a teljes szülői támogatásnak kulcsszerepe volt. Szeretném, ha a tudományos érdeklődést a társadalom a lányok esetében is természetesnek venné, amihez ösztönzésre és jó példákra van szükség”

– mondta Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója.

A NATE (Nők a Tudományban Egyesület) és a fesztivál főtámogatója, a Morgan Stanley Smartiz programja ​a lányok természettudományos, informatikai és műszaki területeken való elhelyezkedését támogatja. Emily Hofer, egyetemi tanuló és édesapja, Eric Hofer személyes történetén keresztül a résztvevők közelebbről megismerhették a program nyújtotta lehetőségeket.

„A Morgan Stanley aktívan támogatja a természettudományos, informatikai, műszaki és matematikai oktatást, és elkötelezett, hogy növekedjen a nők aránya ezeken a területeken – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője. – Az olyan programok, mint az immár ötödik alkalommal megszervezett Smartiz, lehetővé teszik a középiskolás lányok számára, hogy elmélyítsék matematikai tudásukat és elsajátítsák a kódolás alapjait. Hiszünk benne, hogy fontos lehetőséget teremteni és példaképeket felmutatni annak érdekében, hogy a tehetséges nők kibontakozhassanak ezeken a területeken. A Smartiz kiváló alkalom erre, hiszen a résztevőket mások mellett olyan női kollégáink mentorálják, akik sikeres karriert futottak be a Morgan Stanley budapesti irodájában, a globális bank egyik vezető informatikai és elemzőközpontjában.”

Az inspiráló előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a családok betekintést nyerhettek a Polgár Judit Módszerbe, melynek célja a 4 és 10 év közötti gyermekek játékos, inspirációs alapú komplex képességfejlesztése a sakk segítségével, a hagyományos oktatás keretein belül. Az interaktív felnőtt és gyermekprogramok, valamint a kézműves foglalkozások mellett a résztvevők többek között kipróbálhatták a robotprogramozást, a Morgan Stanley Chess Caféban tehetségfelmérésen vehettek részt a gyermekek, míg a fesztivál “klasszikus” programján, a szimultánon Polgár Judittal és a sakkolimpikon és korosztályos világbajnok Gaál Zsókával mérhették össze tudásukat a látogatók.

2024-ben Budapest ad otthont a sakkolimpiának. Ehhez kapcsolódóan a szervezők vegyes páros csapatokkal “hand and brain” tornát rendeztek a jelen és a közelmúlt kiemelkedő játékosai, például, a világranglista 7. Anish Giri részvételével, amelyet a Team Dracarys (Polgár Zsófia és Yona Kosashvili) nyert meg.

A fesztivál keretein belül tartották meg az Európai Sakkszövetséggel (European Chess Union, ECU) közösen a “Sakk az oktatásban” nemzetközi konferenciát, melynek idei fővédnöke, Georgia oktatási és tudományos minisztere, Dr. Mikheil Chkhenkeli beszédében kiemelte: “A sakk bizonyítottan az egyik legerősebb eszköz, amit a gyermekek kezébe adhatunk, hogy sikeresen teljesítsenek az iskolában és az életben.”

A fesztivál záró pódiumbeszélgetésén Dana Reizniece-Ozola, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) vezérigazgatója, Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója és Fogarasi Norbert, a főszponzor Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője osztotta meg gondolatait arról, hogy mit tehetnek a cégek annak érdekében, hogy a lányok is megkapják a nekik járó figyelmet és lehetőségeket a STEM képességek elsajátításához és a tudományos területeken való elhelyezkedéshez.

“A fesztiválon több szempontból is körbejártuk a lányok lehetőségeit a STEM-területeken. Úgy gondolom, ha megvan bennük a kellő motiváció, és megkapják a környezetük, azaz a társadalom támogatását, nincs előttük lehetetlen. Világszerte erősödik a sakk oktatásban betöltött szerepe, amihez az idei konferencián megszólaló szakemberek és pedagógusok nagymértékben hozzájárultak. Óvodás kortól több millió gyermek képzésénél alkalmazzák sikeresen a sakkot, ami autista gyermekeknél is hatásos eszköznek bizonyult. Ez a játék sokrétűen integrálható az oktatásba, a tantárgyakba, és a célunk, hogy a jövőben még több országban ismerjék meg és alkalmazzák ezeket a programokat”

– emelte ki a főszervező, Polgár Judit.

A 2022-es fesztivál programja az alábbi linkeken megtekinthető: 

“Sakk az oktatásban” nemzetközi konferencia:

Az idei fesztivál összefoglaló videója ezen a linken megtekinthető: 

További Esemény

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
casio

SmartWatch

Visszatért a ’70-es évek úttörő karórája

2024. február 22. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés