Connect with us

Hirdetés

technokrata

HP nagyvállalati rendszerek negyedéves eredményei

Dotkom

HP nagyvállalati rendszerek negyedéves eredményei

A HP nyilvánosságra hozta 2003 IV. negyedévi eredményeit.

A HP nagyvállalati rendszerek divíziójának árbevétele 4,1 milliárd dollár volt – ez 2002 negyedik negyedévével összehasonlítva 2, a 2003. május–júliusi időszakhoz képest pedig 10 százalékos növekedést jelent. A negyedik negyedév üzemi nyeresége 106 millió dollárt tett ki – 235 illetve 176 millió dollárral többet, mint egy évvel és három hónappal korábban.

Az elődvállalatok tavalyi egész éves összesített teljesítményét figyelembe véve az üzemi nyereség 610 millió dollárral javult, ami az ellátási lánc fejlesztése és a gyártási költségek lefaragása terén elért eredményeket, az üzemi költségek visszafogását, a célzottabb K+F ráfordításokat és a létszámcsökkentés hatását tükrözi. Mindegyik régió nyereséges volt, és komoly növekedést ért el az előző negyedévvel összehasonlítva. A bruttó nyereséghányad 1,3 százalékponttal haladta meg a tavalyi negyedik negyedév értékét, és – a komoly árverseny dacára – az előző három hónaphoz viszonyítva sem nem romlott.

A Gartner Dataquest legfrissebb piaci jelentései szerint a HP visszaszerezte első helyét az Egyesült Államok összesített szerverpiacán: a harmadik naptári negyedévben eladott teljes mennyiség 26,6 százalékát szállította. A HP értékesítési volumene gyorsabban nőtt a piaci átlagnál – az előző negyedévhez képest 10, az egy évvel korábbi értékkel összehasonlítva pedig 28 százalékkal.

Az ipari szabványos szerverekből származó árbevétel 9 százalékkal erősödött a tavaly augusztus–októberi időszakhoz viszonyítva – rekordszintű, 21 százalékos értékesített darabszám szerint mért növekedés mellett. A legutóbbi naptári negyedévben a HP megerősítette vezető pozícióját az x86 piacon és visszaszerezte első helyét az Egyesült Államokban. A negyedév végén a globális szerverpiac 32 százalékát tudhatta magáénak.
A HP tizenöt országban rendelkezik 50 százalék feletti részesedéssel az ipari szabványos szerverek piacán. Európában az 50 százalék feletti HP-piacrészek száma felülmúlja a két legközelebbi versenytárs összevont eredményét. A HP az x86 Linux piacon is vezet, 26 százalékos globális részesedéssel.

A HP Superdome szerverek eladásai újabb rekordot állítottak fel a negyedévben: az értékesített volumen 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A középkategóriás és alapszintű UNIX rendszerek piacán a vállalat nem tapasztalt változást az előző évhez képest. A felső kategóriás UNIX piacon 10 százalékos csökkenés volt megfigyelhető. A NonStop és az Alpha rendszerek forgalma egyaránt 5 százalék körüli visszaesést mutatott.

Az ígéretes adattárolási piacon a HP nagyvállalati tömbjeinek forgalma a zászlóshajó-modelleket tartalmazó középkategóriában 109, a felső kategóriában pedig 14 százalékkal növekedett az elmúlt év megfelelő időszakához képest. A szalagos tárolók szegmensében 14 százalékos visszaesés mutatkozott abból eredően, hogy a HP megszüntette a könyvtármegoldások OEM-gyártását.

A szoftverek értékesítési árbevétele 20 százalékos rekordbővülést produkált 2002 megfelelő negyedévével összehasonlítva: az OpenView forgalma 17, az OpenCallé pedig 36 százalékkal emelkedett.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés