Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az IVSZ kiáll a kormány Sulinet Expressz programja mellett

Dotkom

Az IVSZ kiáll a kormány Sulinet Expressz programja mellett

Az IVSZ elnöke megerősítette a kormány azon véleményét, miszerint a program teljesíti a piac és a társadalom elvárásait.

Sajtótájékoztatót tartott az IVSZ a Sulinet Expressz program mellett. Az IVSZ-től szokatlan tettrekészség a szervezet új, cselekvő politikájának első megnyilvánulása lehetett.

Kóka János Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke szerint a Sulinet Expressz program a szervezet becslése szerint mintegy 100 ezerrel növeli meg éves szinten a hazai számítógép értékesítéseket. Az IVSZ elnöke megerősítette a kormány azon véleményét, miszerint a program teljesíti a piac és a társadalom elvárásait.

“Az IVSZ szerint a Sulinet Expressz program jó kezdeményezés és várhatóan eléri a kívánt társadalmi hatást” – közölte Kóka János. Mint ismeretes, már több száz Sulinet konfiguráció talált gazdára, s a kereskedők visszajelzései alapján biztosra vehető, hogy folyamatosan érkeznek új megrendelések. A sajtótájékoztatón ugyancsak jelenlévő Beck György, az Infórum elnöke emlékeztetett arra, hogy a hasonló programok létfontosságúak, mivel Magyarország az Európai Unióhoz képest jelentősen le van maradva az otthoni számítógép-használatban, illetve az internetezésben.

Beck György elmondta, hogy az EU-ban az egy főre jutó informatikára fordított kiadás sokkal nagyobb, mint Magyarországon. Annyira, hogy még a bruttó hazai termékek különbségét figyelembe véve is hatalmas az elmaradásunk. Az Infórum elnöke szerint, Magyarországon egy évre visszamenőleg 1.000 lakosra vetítve 24 számítógépet vásároltak. Ezzel szemben Nyugat-Európa legfejlettebb országaiban, így például Norvégiában és Írországban ez a szám száz fölötti. Beck György megdöbbenésének adott hangot, amikor kijelentette: „hazánkban az év első három hónapjában a bázishoz képest 10 százalékkal csökkent az új számítógépek eladása.”

Az Infórum elnöke kiemelte: mindeközben a többi közép-kelet-európai országban átlagosan 20 százalékkal nőtt az új gépek értékesítése. Az eseményen elhangzott az is, hogy 2002 végén az Európai Unióban a lakosság 40 százaléka használta az Internetet, miközben Magyarországon ennek aránya mindössze 11 százalék. Az EU országok közül egyedül Görögországban kisebb az Internet elterjedtsége a hazainál, ahol 9 százalék a penetráció. Magyarországon jelenleg 750-850 ezer háztartásban van számítógép, ám a szakmai szervezetek szerint Sulinet Expressz hatására jelentősen nőhet a számuk.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés