Connect with us

Hirdetés

technokrata

Botrány a traffipax tender körül

Dotkom

Botrány a traffipax tender körül

A Getronics Magyarország Kft. álláspontja egy kérdésben megegyezik a Civil Biztonsági Szolgáltató Zrt. véleményével: az Országos Rendőr-főkapitányság 600 sebességmérő-rendszer kialakítása és üzemeltetése tárgyában kiírt közbeszerzési eljárását lezáró döntése jogsértő.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. ugyanis az ORFK értékelése szerint mindhárom régióban kirívóan alacsony árajánlatot tett, ami miatt érvénytelennek nyilvánították az ajánlatát a kelet- és nyugat-magyarországi régióban (298 000 forint/hó/mérési hely), miközben nyertesként hirdették ki a közép-magyarországi régióban – éppen abban a régióban ahol a leginkább kirívóan alacsony árajánlatot tette (270 000 forint/hó/mérési hely).

A hatályos Közbeszerzési törvény kirívóan alacsony árra vonatkozó előírása szerint az ajánlatkérőnek nem csak joga, hanem kötelezettsége is a gazdasági ésszerűséggel nem összeegyeztethető (például veszteséges) ajánlatok érvénytelenné nyilvánítása. A Getronics Magyarország Kft. ezért szintén jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz az ORFK eredményhirdetése ellen, melynek eredményeként – ideiglenes intézkedésként – a testület az ügy érdemi elbírálásáig megtiltotta a közép-magyarországi régió vonatkozásában is a szerződéskötést, miután úgy ítélte meg, hogy e részteljesítés vonatkozásában is sérülhetett a közbeszerzés tisztasága.

A Getronics Magyarország Kft. nem ért egyet az Országos Rendőr-főkapitányság 2009. július 22-i döntésével sem, miszerint a jövő évre vonatkozó költségvetési tervezési adatok nem nyújtanak fedezetet a közbeszerzési eljárás tárgyát képező összes traffipax üzembeállítására, ezért az ORFK visszalép a szerződéskötéstől. Mint azt a Civil Biztonsági Szolgáltató Zrt. is jelezte, a költségvetési tervezési adatok fedezetének hiánya nem kielégítő indoklás, mivel a traffipaxok kihelyezésükkel automatikusan megteremtenék az üzemeltetésükhöz szükséges forrásokat is. A 410/2007. (XII.29.) Korm. rendelet szerint ugyanis a beszedett közigazgatási bírságokat az ORFK külön számlán vezeti, amelyből a Rendőrség közlekedésrendészeti feladatainak ellátását illetve az ehhez szükséges eszközállomány fejlesztését (például traffipaxok) finanszírozhatja. Egy-egy kihelyezett sebességmérő havi üzemeltetési díját számításunk szerint már havi 10-12, azaz háromnaponta egyetlen gyorshajtáson kapott gépjármű is fedezi.

A Közbeszerzési Döntőbizottság nyilvános tárgyalást tart 2009. augusztus 5-én

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2009. július 10-én a nyugat- és kelet-magyarországi, 2009. július 22-én a közép-magyarországi részteljesítésre vonatkozóan megtiltotta az Országos Rendőr-főkapitányságnak a szerződéskötést a traffipax tender győzteseivel. A testület nyilvános tárgyaláson 2009. augusztus 5-én, szerdán 8:30 órakor tárgyalja az ügyet – minden érintett részvételével – a 1024 Budapest, Margit krt. 85. III. emelet 359-es tárgyalóban. Aki az üggyel kapcsolatos valós tényeket és körülményeket kívánja megismerni, annak erre a Közbeszerzési Döntőbizottság nyilvános tárgyalásán lehetősége nyílik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés