Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hardveresen gyorsított Internet Explorer

Laptop

Hardveresen gyorsított Internet Explorer

Még meg sem jelent az új böngésző, de a Microsoft és a Mozilla máris „egymásnak esett”.

Hamarosan érkezik a következő generációs Internet Explorer (a szerdai eseményt egyébként a Microsoft Magyarország egy esti sajtótájékoztató keretei között élőben követi végig, így erről hamarosan részletesebben be fogunk számolni), mellyel Redmond szeretné helyreállítani megtépázott hírnevét. A Chrome, a Firefox és a Safari elmúlt 2-3 évben tapasztalt előretörése szinte kizárólag az IE kárára történt, amit elsősorban a szoftver elavultságának és lassúságának „köszönhetett”.

Ez azonban változni fog, az olyan funkciók révén, mint például a grafikai megjelenítés hardveres gyorsítása. Az Intellel szorosan együttműködő microsoftos fejlesztők munkájának eredményeként a megújulóban levő böngésző erőteljesen támaszkodik majd a PC-kbe szerelt grafikus vezérlők teljesítményére. Egyes feladatokat már nem a CPU-n keresztül végeztet el az IE9, hanem a GPU-nak küldi az adatokat. Napjaink belépőszintű videokártyáiban is már olyan grafikus processzorok lapulnak, melyekben utasítás-végrehajtó magok tucatjai ülnek, de nem ritka a közepes vagy annál erősebb diszkrét megoldásokban a több száz feldolgozóegység sem. Ezek eddig kihasználatlanul álltak a böngészés alatt, holott komoly terheket vehetnek le a központi vezérlőegység „válláról”.

És hogy hol jön képbe az Intel? Nos, a vállalat új Core processzorainak egy része rendelkezik grafikus maggal, ráadásul a hamarosan megjelenő Sandy Bridge modellek tovább erősítik ezt a vonalat. Az IE9 pedig képes lesz kihasználni az ebben rejlő erőt. Teljes hardveres gyorsítás esetén három helyzetben kerülnek a GPU-hoz adatok: tartalom renderelésnél (azaz a hétköznapi HTML elemek megjelenítése során), az adott weblap összeállítása során (ez elsősorban képekben gazdag site-okon jelent előnyt), végül az úgynevezett Desktop Composition fázisban, amikor a végső látvány előáll. Az újgenerációs böngésző a fenti eljárásnak köszönhetően nem áldozza fel a keresztplatformos kompatibilitást a teljesítményért cserébe.

internet explorer 9

A funkció működését nemrég Ted Johnson, a Microsoft webes grafikáért felelős részlegének vezető programmenedzsere be is mutatta. HTML5 videó-lejátszással érzékeltette a különbséget a teljes hardveres gyorsítás és annak hiánya között, két netbookon egyszerre játszottak le HD-s (720p felbontású) filmet, IE9-en. Az egyik esetben kikapcsolt, a másikban bekapcsolt hardveres gyorsítás mellett. Utóbbinál még akkor is alacsonyan maradt a processzor kihasználtsága, amikor két videót indítottak el a böngészőben, míg a funkció nélkül egy videó lejátszása esetén is akadozás (framedropping) lépett fel.

Redmond állítása szerint egyedül ők kínálnak teljes hardveres gyorsítást, amit azonban a Mozilla még a hét végén cáfolt, azt állítva, hogy a nyíltforrású browser is rendelkezik a funkció mindhárom szintjével.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés