Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csehország húzta fel a Synergont

Dotkom

Csehország húzta fel a Synergont

A Synergon-csoport 2010 első félévében 8,1 milliárd forint árbevételt ért el, amiből 4,3 milliárd forintot a második negyedévben realizáltak.

Ezzel az első negyedéves 6 százalékos árbevétel-csökkenést 3 százalékosra mérsékelték a negyedév végére. A kedvezőtlen értékesítési összetétel miatt az EBITDA alakulása sem volt túl kedvező a társaság számára. A kedvezőtlen hatásokat ugyanakkor intézkedésekkel igyekeztek csökkenteni a gyorsjelentés szerint, ami azt jelentette, hogy a második negyedévben 9 százalékkal, 149,8 millióra nőtt a készpénztermelő képességet mutató szám. Az első félév egészét tekintve viszont még mindig 17 százalékos volt a visszaesés, ami 345,3 millió forintot jelentett. Az üzemi eredmény 97 millió forintot tett ki hat hónap alatt, ez 53 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A második negyedévben a visszaesés ennél kicsit kisebb, 44 százalékos volt, ez forintban 18,8 milliót jelentett.

A gyorsjelentésben ugyanakkor a társaság vezetése azt közli, hogy az idén ismét a 2009-es évet megelőző gyakorlat tér vissza, vagyis az év első felében jellemzően alacsonyabb a nyereség, sőt általában veszteséges negyedéveket zárt a társaság. Lazarovits Márk, a társaság vezérigazgatója a gyorsjelentésben azt közölte: míg 2009 eleje a lendületről szólt, addig 2010 első félévében zömmel lassan formálódó és nehezen konkretizálódó lehetőségekkel találkoztak. Lazarovits szerint az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján a választások utánra prognosztizált fellendülés csak lassabban és későbbre valószínűsíthető. Biztató jelként értékelik viszont, hogy Csehországban, ahol Magyarországhoz hasonlóan választások és válság okozta nehézségek vannak, már lassú élénkülés tapasztalható.

A bizakodásra a cseh leány számai rá is szolgálnak, hiszen az árbevétel a második negyedévben 50 százalékkal emelkedett, ami féléves szinten 20 százalékos növekedést jelentett. Az adózott eredmény pedig a duplájára, 56,8 millió forintra emelkedett a második negyedévben, így az év elejétől 32 százalékos profitbővülést sikerült elérni a cseheknél. Ezzel szemben a magyar vállalatoknál a veszteség 13 millióról 63 millióra emelkedett az utolsó három hónapban. Így féléves szinten 29 milliós veszteséget könyveltek el a hazai cégek.

Ugyanakkor a pénzügyi műveleteknél elszenvedett 71,7 milliós mínusz miatt a második negyedévben 5,7 milliós vesztesége volt a Synergonnak, így az első félévi plusz 38,7 millió forintra csökkent, ami 9 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés