Connect with us

technokrata

Figyelmeztet a Telekom, nem lesz meg a várt profit

Dotkom

Figyelmeztet a Telekom, nem lesz meg a várt profit

A várakozásoknak megfelelő adatokat közölt a Magyar Telekom első féléves jelentésében, a menedzsment azonban figyelmeztet, a kormányzati megtakarítások miatt nem teljesül az idei tervük. Az osztalékpolitikán nem terveznek változtatni.

Az osztalék még nincs veszélyben
 

Nem tarthatók a Magyar Telekom vezetésének idei tervei – figyelmeztetett a gyorsjelentéshez fűzött kommentárjában Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató. A Magyar Telekom vezére szerint egy kormányhatározat alapján a vagyonkezelés területén az állam idén 20 milliárd forint megtakarítást kíván elérni, ami érinti az it- és telekommunikációs szolgáltatásokat is. A kormány által kért árengedmények következtében 5-7 milliárd forint negatív hatásra számít az árbevétel és az EBITDA terén is. Bár az év vége felé a cég szolgáltatásai iránti keresletet meghatározó gazdasági mutatók javulására számítanak, azonban a fenti kormányzati kezdeményezés negatív hatása következtében bevételük és EBITDA-juk is várhatóan a korábban közzétett célkitűzéseknél nagyobb mértékben fog mérséklődni.

Jelenleg úgy kalkulálnak, hogy a bevétel 6-8 százalékkal, míg a rendkívüli tételek nélkül számított EBITDA 7-9 százalékkal csökken 2010-ben – írta az elnök-vezérigazgató. Figyelembe véve a fenti negatív hatásokat és a készpénztermelés melletti erős elkötelezettséget, úgy döntöttek, hogy mérséklik az idei évi Capex-célkitűzésüket. Az eredeti öt százalékkal szemben jelenleg körülbelül 10 százalékkal kevesebb Capexet terveznek a tavalyi költéshez képest – folytatta.

A gyorsjelentés ugyanakkor nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak. A társaság 297,8 milliárd forint árbevételt ért el az idei első félévben, ez mindössze 600 millió forinttal marad el a Bloomberg elemzői konszenzusától. A nettó nyereség azonban mindössze 32,4 milliárd forintra rúgott, ami elmaradt a várakozásoktól. Az első félév során megtermelt EBITDA 119,5 milliárd forint lett, ez 250 millió forinttal több az előzetesen becsültnél. Az árbevétel összességében 7,1 százalékkal marad el az előző év azonos időszakához képest.

A csökkenés oka elsősorban az, hogy a hangalapú vezetékes és mobilbevétel – és a forint erősödése miatt ráadásul a külföldi leányvállalatoktól származó árbevétel is – mindhárom országban (Macedónia, Magyarország és Montenegró) kevesebb lett forintban.

Az EBITDA 8,8 százalékos mérséklődése mellett az EBITDA ráta 40,1 százalékos volt az időszakban. A csökkenés még nagyobb lett volna, ha az egyszeri tételek hatásait kiszűrjük, ezekkel korrigálva az amortizáció, az adó- és kamatfizetés előtti eredmény 9,9 százalékkal esett.

A Magyar Telekom részvényeseire jutó nettó eredmény 27,5 százalékos csökkenésének elsődleges oka tehát az EBITDA jelentős visszaesése volt, s ezt csak részben tudta ellensúlyozni a nettó pénzügyi költségek csökkenése. Jelentősen nőtt a nyereségadó is, elsősorban a halasztottadó-kötelezettség egyszeri, 5,2 milliárdos növekedése miatt. A júliustól hatályos változások értelmében ugyanis Macedóniában az eredménytartalék azon része, amely várhatóan osztalékként kerül kifizetésre külföldi illetőségű tulajdonos részére, nyereségadóval terhelt.

A nettó adósságállomány 297,1 milliárd forintra mérséklődött a tavaly fél év végi 311,9 milliárd forintról. Ezzel a nettó eladósodottsági ráta, azaz a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya a fél év végén 34,1 százalékra rúgott.

Nem változik a Magyar Telekom osztalékpolitikája annak ellenére sem, hogy a kormányzati intézkedések hatására idén a korábban vártnál alacsonyabb árbevételre és eredményre számít a társaság – mondta Thilo Kusch gazdasági vezérigazgató-helyettes tegnapi tájékoztatóján. A gyorsjelentést követően az első elemzői kommentárok is egy nagyjából 70 forint körüli osztalék kifizetésének reális voltáról szóltak.

A kormányzati intézkedések miatt kieső bevételek pótlásának módjáról még nem tudott pontosan nyilatkozni a szakember, de utalt arra, hogy jelentősen visszafogták beruházásaikat. Kusch ugyanakkor nem számít arra, hogy a kormányzat jövőre is hasonló kéréssel állna elő, azaz a szerződések újratárgyalását kérnék. Jelenleg a 2011-es üzleti év tervezésének közepén tartanak, ezért erről még nem kívánt beszélni. Túl sok a bizonytalanság, nem tudni, hogy megfordul-e a válság – fogalmazott. Az viszont várható, hogy a következő három évben csökkenni fog a tradicionális távközlési termékek szerepe és az ebből származó bevételek, ugyanakkor nő az új szolgáltatásoké (tv, informatika), azt nem tudni, hogy ez a két trend hol fogja keresztezni egymást – Kusch arra számít, hogy 2013-ban már növekedési pályára áll a cég.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Smart-TV

A nappalikban már dúl a 8K forradalom

2021. április 20. kedd

SmartPhone

Mutasd meg a saját történetedet a Samsunggal!

2021. április 15. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin