Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsó tuningprocesszorok az Inteltől

Laptop

Olcsó tuningprocesszorok az Inteltől

Extra erő, nulla befektetéssel.

A 90-es évek végén élte igazi aranykorát a processzortuning, a szépemlékű 300 MHz-es Celeron lapkák akár 450 MHz-es órajelre is felpörögtek. Ezzel sokan ingyen jutottak impozáns teljesítménytöbblethez. A jelenség azonban rontotta mind az AMD, mind az Intel üzleti pozícióját, így hamarosan bevezetésre került az úgynevezett szorzózár, ami a front side bus órajel felszorzásának növelésére alapuló belső frekvenciapörgetés végét jelentette. Ezután már csak az FSB emelése maradt, ami viszont igénybe vette például a memória-alrendszert is, tehát korántsem adott ideális eszközt a tuningbajnokok kezébe.

Az évek múlásával azonban apránként megint megjelentek a szorzózár nélküli lapkák a piacon. Az AMD Black Edition jelöléssel illetett modelljei ugyan picit drágábbak az azonos órajelű CPU-khoz képest, viszont addig húzhatók, amíg a felhasználónak van elég vér a pucájában (és bírja hűtéssel). Hasonló koncepcióval születettek az Extreme Edition processzorok az Intelnél – ezek szintén az extra teljesítményre vágyókat célozták meg, persze extra áron.

Újjáéled az Overclock-kultusz?
Ez utóbbin szeretne változtatni a chipgyártó gigász. Steve Peterson, az Intel chipset részlegének marketingvezetője a Tweakers.net-nek adott interjújában arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a vállalat jelenleg „elérhető árú”, szorzózár nélküli modellek piacra dobásának lehetőségét vizsgálja. Konkrét chipekről nem esett szó, de annyit Peterson azért elárult, hogy LGA1156-os tokozású lapkák képében valósulhat meg az Intel elképzelése. Ha végül utat tör magának a koncepció, akkor a Core i márkájú CPU-k Lynnfield és Clarkdale családja bővülhet.

Sokan talán nem tudják még, pedig az Intel agresszíven hirdeti: új Core i központi vezérlőegységei alapértelmezettként is alkalmazzák a túlhajtást. Amint arról mi is írtunk a tavaly év végén tartott Intel sajtótájékoztató kapcsán, az Intel Turbo Boost Technology lehetőséget ad a frekvencia a magok gyárilag megadott órajele fölé tolására, vagyis a lapka képes önmagát túlhajtani – ha szükséges. Ez a funkció ugyanis csak akkor kapcsol be, ha az adott mag kihasználtsága elérte a száz százalékot, de további extra teljesítményre van igény.

Visszatérve a szorzózár nélküli Intel processzorokhoz: nem a mostani lenne az elmúlt időszak első kísérlete az Intel részéről. Tavaly augusztusban már kibocsátotta Pentium 6500K CPU-ját Kínában a vállalat, melyben nem alkalmazta a tuningot megkötő akadályt. Óhatatlanul is felmerül a kérdés: miért kell ennyi ideig tesztelgetni a piacot? Az Intel értelemszerűen több irányból is nyomás alatt van. Egyrészt az ész nélkül alkalmazott túlhajtás fizikailag árthat a processzornak (amit később a vállalaton próbálhatnak meg leverni a csalódott felhasználók). Másrészt nem akarja ellehetetleníteni prémiumkategóriás chipjeit azzal, hogy általánosan elérhető, olcsó, de a magánál sokkal drágább lapkák teljesítményét megközelítő/elérő CPU-kat dob piacra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés