Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mennyivel gyorsabbak az új SSD-k? Kipróbáltuk!

Laptop

Mennyivel gyorsabbak az új SSD-k? Kipróbáltuk!

Cikkünkből kiderül, mekkora teljesítménytöbbletre képesek a Kingston második generációs SSDNow V+ tárolói.

Amikor tavaly októberben kipróbáltuk a Kingston vadonatúj SSD-jét, nem gondoltuk volna, hogy ilyen tempóval fog fejlődni a mozgó alkatrész nélküli adattárolás. Nemrég számoltunk be róla, hogy a gyártó bejelentette SSDNow V+ sorozatának második generációját, a napokban pedig lehetőségünk is nyílt működés közben megvizsgálni, mire képes.

Az új drive-ok – a cég ígérete szerint – még gyorsabbak, mint elődeik, pedig azok is már „állva hagyták” a merevlemezeket. Támogatják a Windows 7, Windows Server 2008 R2 és a Linux 2.6.33, vagy annál újabb operációs rendszerekben megjelent Trim utasítást, amely egyrészt szintén jótékony hatással van a sebességre, másrészt adatkezelési szempontból is fontos előrelépés. Mindezt úgy kínálja a Kingston, hogy közben az előző generációhoz képest nem változott az ára a kis meghajtóknak, kvázi ugyanazért a pénzért többet kapunk.

De mi késztette erre a lépésre a vállalatot? Habár olvasóink többsége valószínűleg még csak kacérkodik egy SSD vásárlásával, a piac – kínálati oldalról – mégis kezd zsúfolttá válni. A merevlemezgyártók mellett olyan cégek is jelen vannak, mint az Intel vagy a Plextor, hiszen a winchesterekhez képest magasabb profitszint arra ösztönzi a gyártókat, hogy próbáljanak minél nagyobb szegmenst megszerezni a felfutó értékesítésekből. Ebből a tömegből viszont ki kell tűnni – ehhez a Kingston a sebesség és tárterület növelését illetve az SSD-re való egyszerű áttérés megtartását választotta.

Mielőtt azonban erre részletesen kitérnénk, álljon még itt egy rövid összefoglaló a fent említett Trim utasításról! Tájékozottabb olvasóink nyugodtan lapozhatnak.

Trim
Az utasítás a memóriaalapú adattárolás egyik rákfenéjét hivatott kiküszöbölni; nevezetesen azt, hogy az adott eszköz hosszas használata, adattal való megtöltése után belassul. A trim lehetővé teszi, hogy az operációs rendszer fokozatosan tájékoztassa a háttértár vezérlőjét a meghajtó memóriacelláiból korábban törölt vagy érvénytelennek (invalid) minősített adatokról. Ennek révén automatikusan zajlik a drive teljesítményét optimálisan tartó karbantartás. Trim nélkül a vezérlő nem „tudja”, hogy melyik cella üres és melyik nem, ennek kiderítése érdekében pedig az operációs rendszerhez kell fordulnia, ami teljesítménycsökkenést eredményez.

További előnye az utasítás használatának a tároló élettartalmának megnövekedése. Szemben a mágneses adattárolásra épülő winchesterekkel, a memóriaalapú meghajtók által alkalmazott memóriacellák a gyakori írástól hajlamosak használhatatlanná válni. Annak érdekében, hogy egy drive-on ne csak mindig ugyanazok a cellák legyenek felülírva, a vezérlők igyekeznek elosztani a teljes területen az adatokat – így nem mindig ugyanaz a néhány cella kerül módosításra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés